Magnezijum je mineral od vitalne važnosti za organizam, jer učestvuje u više od 300 hemijskih reakcija u organizmu. Ima ga u mnogim namirnicama, pa tako možemo da lako zadovoljimo potrebu za njim.

Međutim, kod nekih ljudi dolazi do deficita ovog minerala, što se može sa sigurnošću utvrditi samo analizom krvi. Proverite sa svojim lekarom da li ste upravo vi kandidat za to, a razlog može biti neki od sledećih simptoma:

Umor

Ima mnogo razloga zašto čovek oseća jak umor, ali magnezijum je izuzetno bitan faktor. On je ključni činilac za proizvodnju energije u organizmu i ako njega nema dovoljno, običan odmor ne može da pomogne.

Simptom koji ukazuje na srčani udar kod žena
Shutterstock  

Migrena

Nizak nivo magnezijuma u krvi dovodi do toga da nervne ćelije trpe više stimulusa, a efekat može biti migrena ili neki drugi neurološki problem. Dešava se da osoba uzima namirnice bogate magnezijumom, ali taj mineral ne dolazi do mozga zbog smanjene apsorpcije. Tada se savetuju suplementi.

Srčane tegobe

Jedna od važnih funkcija magnezijuma je da pomone u kontroli krvnih sudova i kontrakcije srca. Kad ga nema dovoljno, dolazi do promena u srčanoj radnji ili aritmija.

Simptomi nedostatka magnezijuma
Shutterstock  

Mučnina i povraćanje

Magnezijum je neophodan za rad sistema za varenje, pa u slučaju deficita može doći do mučnine, povraćanja i bolova u stomaku. Zbog čestih mučnina dolazi i do manjka apetita i mršavljenja.

Grčevi u mišićima

Magnezijum pomaže u "komunikaciji" živaca i mišića. Ako je ona poremećena, dolazi do grčeva, tremora i probadanja u mišićima. To može biti posebno izraženo tokom noći.

Slabljenje imuniteta

Magnezijum je neophodna podrška imunološkom sistemu, zato bi hronični bolesnici trebalo da redovno proveravaju i nivo magnezijuma u krvi.

Utrnulost ruku ili nogu

Osećaj utrnulosti može da se javi ne samo u nogama i rukama već ponekad čak i u delovima lica. Međutim, to je se dešava samo u slučajevima teškog deficita magnezijuma. Pročitajte i koje vitamine i minerale treba da uzimaju žene starije od 40 godina.

BONUS VIDEO:

ANJA JE PRIMETILA NEOBIČNE SIMPTOME, ISPOSTAVILO SE DA IMA MALIGNI TUMOR: Povraćala sam, smršala čak 15 kila, a onda se DESILO OVO Kurir televizija

Tekst: Lepa&Srećna / J. G.