Iako mislimo da je čuvanje hrane u frižideru najbolji način da očuvamo njenu svežinu, ne prija hladnoća baš svakoj namirnici.

Neke će se bolje održati u špajzu ili na sobnoj temperaturi. Takođe, vrlo je bitno napraviti i pravilni raspored na policama frižidera. Nije svejedno ni kako je hrana upakovana, jer se uprkos niskoj temperaturi jači mirisi mogu proširiti na sve namirnice.

U uredno sređenom frižideru lakše će se snalaziti svi članovi domaćinstva, a priprema obroka biće jednostavnija.

Na vrhu 

Tek pripremljenim jelima, salati, kolačima, belom vinu najviše prija najviša polica gde je temperatura oko 8 stepeni. Savet: Sve dobro uvijte u foliju da namirnice ne bi „pokupile“ druge mirise. 

U sredini 

Idealna temperatura za mlečne proizvode poput sira, jogurta i krem sira je oko 5 stepeni. Ako je temperatura niža, ukus „pati“, a ako je viša proizvodi će se brže pokvariti. 

Na dnu 

Pošto se hladan vazduh spušta naniže, u ovom delu je najhladnije, temperatura je oko 2 stepena. Savršeno mesto za držanje ribe, mesa i mesnih prerađevina. 

Fioke za voće i povrće 

Plastične fioke i staklena ploča iznad njih čuvaju voće i povrće od hladnog vazduha i vlage. Na temperaturi od oko 9 stepeni koštunjavo voće, salata, brokoli i tikvice ostaće sveži i hrskavi. 

U vratima 

Na temperaturi od 8 do 10 stepeni kolika je u vratima fržidera mogu da se drže jaja, maslac, marmelada, senf, teglice sa sosovima i dresinzima. U donjem delu vrata mesto mogu da nađu napici: sokovi, mleko i voda. Na sledećoj strani pročitajte više o multi-zonama i namirnicama koje je bolje držati van frižidera.

PageBreak

Rashladne jedinice sa multi-zonama

One imaju prostor za skladištenje s temperaturom od 0 do 2 stepena, i u njemu se drže lako kvarljive namirnice koje ovde tri puta duže ostaju sveže nego u normalnom frižideru. Osim toga, u njima može da se reguliše i vlažnost vazduha. Suvlji vazduh (relat. vlaž. vazduha 50 - 55 procenata) prija ribi, mesu, kobasicama, mlečnim proizvodima. Veću vlagu (do 95 odsto) obezbedite voću, lisnatom povrću, salati i pečurkama. 

Nekim namirnicama je ipak bolje da ostanu van frižidera:

– Hleb i tost hleb ako se čuvaju u frižideru, ubrzo će imati bajat ukus. Duže će ostati svež ako se drži u posudi za hleb. 

– Paradajz i druge vrste povrća koje sadrže veliku količinu vode poput tikvica i cukinija, paprike, boranije, krastavca i bundeve skladište se u špajzu. U frižideru delimično će izgubiti na ukusu. 

– U korpama za voće treba držati citruse, vitaminske bombe kao što su limun, pomorandže, mandarine i grejpfrut. 

– Krompiru odgovara smeštanje u drvenim sandučićima u tamnim podrumima. Ako se drži u frižideru u delu za povrće krompir će postati sladak, pošto se na niskim temperaturama skrob pretvara u šećer. 

– Da ne bi vrlo brzo proklijao najbolje je da crni luk držite u drvenim gajbicama na tamnom i suvom mestu. 

– Kandidati za frižider svakako nisu banane, ananas, papaja i dinja. U frižideru, zbog niske temperature postoji mogućnost da izgube vitamine i dobiju tamna i staklasta mesta na kori.

Dragana Gojković