Januar je poznat kao najdepresivniji mesec u godini, jer se ljudima mnogo toga "skupi" - praznici su prošli, mnogo novca je potrošeno, a lepi prolećni dani još nisu ni na vidiku.

Zbog hladnoće obično ne provodimo mnogo vremena napolju, mnogo je manje fizičke aktivnosti. Na prazničnoj trpezi je sigurno bilo više slatkiša i masnije hrane, a manje zdravih namirnica. Zato je važno da se što pre vratite zdravoj ishrani i vežbanju, a savete o tome koji suplementi mogu da pomognu potražili smo od prof. dr Janka Samardžića, kliničkog farmakologa na Medicinskom univerzitetu u Beogradu. 

"Magnezijum (Mg) je esencijalni element, neophodan za pravilno funkcionisanje preko 300 enzimskih sistema u našem organizmu. Doprinosi pravilnom energetskom metabolizmu i smanjenju umora i iscrpljenosti. Osim toga, magnezijum ima poseban značaj u očuvanju pravilnog funkcionisanja, odnosno homeostaze nervnog sistema", kaže dr Samardžić za sajt Lepa&Srećna.

On naglašava da u, u slučaju nedostatka magnezijuma u organizmu, dolazi do povećane razdražljivosti nervnog i mišićnog sistema. Podaci iz kliničkih studija ukazuju na povezanost deficita magnezijuma sa neurološkim oboljenjima, poput migrene, zatim psihijatrijskim poremećajima, poput depresije i anksioznosti, ali i sa cerebrovaskularnim i neurodegenerativnim bolestima.

magnezijum.jpg
Shutterstock  

"Klinički podaci ukazuju da su osobe, kod kojih je nedostatak dugotrajno prisutan, podložnije poremećajima raspoloženja, dok suplementacija magnezijumom smanjuje simptome anksioznosti i depresivnosti", naglašava naš istaknuti farmakolog.

"Primena magnezijuma u preporučenim količinama je bezbedna; među neželjenim dejstvima, retko je zabeležena dijareja i laksativni efekat. Preporučeni dnevni unos magnezijuma iznosi prosečno oko 375 mg, u zavisnosti od uzrasta, pola, zdravstvenog stanja i komorbiditeta."

magnezijum 2.jpg
Shutterstock  

Prof. dr Samardžić ukazuje i na važnost cinka, široko rasprostranjenog mikroelementa u ljudskom organizmu.  "Značajan je za brojne fiziološke procese, a pre svega za finu koordinaciju nervnog sistema i hormona, za funkcionisanje odbrambenih snaga organizma i za održavanje integriteta kože i regeneraciju koštanog tkiva", navodi doktor. "Pored toga, cink doprinosi normalnom metabolizmu drugih nutijenata, normalnoj sintezi proteina, normalnom kognitivnom funkcionisanju, očuvanju funkcije vida, normalnoj plodnosti i reprodukciji.

Novija istraživanja se prvenstveno bave njegovom ulogom u nervnom sistemu i pokazaju njegov anksiolitički, odnosno umirujući efekat", otkriva dr Samardžić. "Na taj način, cink predstavlja idealnu podršku neurotransmiterskom balansu u mozgu."

suplement.jpg
Shutterstock  

Prema rečima profesora, neželjeni efekti nakon primene u preporučenim dozama se retko javljaju. "Eventualno mogu da se jave tegobe u probavnom sistemu, poput mučnine i bola u stomaku. Preporučeni dnevni unos za cink za odrasle osobe iznosi 10 mg, ali se unos može povećati u slučaju izraženih deficit i uz konsultaciju sa lekarom."

Pročitajte i šta još može da pomogne kod depresije

Zabranjeno preuzimanje dela ili citavog teksta i/ili foto/videa, bez navodenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišcenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.  

BONUS VIDEO:

OVA BOLEST KOSI ŽENE U SRBIJI, SVAKOG DANA JEDNA UMRE! Doktor Stefanović apeluje: Ako osećate ove simptome, HITNO se javite lekaru Kurir televizija

Tekst: Lepa&Srećna / J. G.