Za Lefkadu kažu da je jedno od najlepših grčkih ostrva u Jonskom moru.Toliko su atraktivne njene plaže da hiljade ljudi biraju upravo ovo mesto za letovanje iz godine u godinu.

Turizam je ovde veoma razvijen, a zanimljivo je i da Lefkadu s kopnom povezuju prevlaka i pokretni most, pa nije potrebna vožnja trajektom. Ime je dobila po grčkim rečima "Lefkos" i "petra" - beli kamen), a kažu da je more ovako plavo još samo na dalekim morima.

U glavni grad Lefkos se ulazi odmah s mosta, a kažu da se u njemu pravi najbolji giros na ostrvu. Atrakcija je trg Agios Spirodonas, sa istoimenom crkvom. Na 13km udaljenosti je Agios Nikitas, mesto okruženo najlepšim plažama Lefkade: Agios Nikitas, Milos, Pefkoulia, Katizma, Kavalikefta i Megali Petra (Kalamitsi), Gialos i Egremni.

lefkada ostrvo u grckoj agios nikitas.jpg
Shutterstock  

Do plaže Milos se može doći stazom duž koje se pružaju neverovatni pogledi kroz maslinjake i borove šumu. Iz luke Agios Nikitas do Milosa možete stići i vodenim taksijem. Ova plaža je ujedno peskovita i šljunkovita.

Na plaži Pefkoulia, boja mora je magično plava, a sama plaža je veoma pristupačna i prekrivena kako šljunkom tako i peskom.

Najpoznatija plaža na ostrvu Porto Katsikije udaljena je samo 40 minuta vožnje. Voda je savršene tirkiznoplave boje, a plaža šljunkovita. Nije ni čudo što je velika gužva tokom sezone.

lefkada-2.png
Youtube / Travelling Foot 

Na plaži Katizmi se može desiti da bude zabranjeno kupanje zbog ogromnih talasa. Turisti se i tada ponekad brčkaju u plićaku i slikaju se, ali je baš ovde jedan Kruševljanin postao i junak drame. Ivan Mandić je, kako pišu mediji, uspeo da spasi iz talasa turistkinju iz Rumunije, ali njenom mužu koji se takođe davio nije bilo pomoći. Zato je oprez neophodan.

lefkada ostrvo u grckoj nidri bazeni-min.jpg
Shutterstock  

Na pola sata vožnje od Lefkasa, nalazi se Nidri, omiljeno letovalište naših turista. Samo mesto ima nekoliko plaža, uključujući gradsku koja se ne razlikuje previše od mnogih ovog tipa širom cele Grčke. Turisti se ponekad žale na mutnu vodu nastalu zbog većih talasa. Zato će vam možda biti interesantnije da se okupate u prirodnom "bazenu" kraj vodopada.

Za plažu Agiofili kažu da je slična prelepim Karibima. Ona je na 2km od mesta Vasiliki, a nakon vožnje kolima morate i da pešačite oko 800 metara. Alternativa je da dođete brodićem, što se preporučuje - pre svega, porodicama s malom decom.

Tekst: Lepa&Srećna