Američki "Consumer Reports" objavio je listu 10 najrizičnijih namirnica, a analizirani su podaci o bolestima koje se prenose hranom. Te podatke sakupila je američka Uprava za hranu i lekove i tamošnje Ministarstvo poljoprivrede između 2017. i 2022. godine, a na iznenađenje mnogih na prvom mestu liste najrizičnijih namirnica našla se zelena salata.

Trovanja povezana sa svežom zelenom salatom i salatama pakovanim u kesice (koje se prodaju u supermarketima) izazvala su više smrtnih slučajeva nego bilo koja druga kategorija hrane u proteklih pet godina, izvestio je američki "Consumer Reports".

pranje salate 3-min.jpg
Shutterstock  

Jedan od verovatnih izvora kontaminacije je voda koja se koristi za navodnjavanje polja salate - naime, kada đubrivo iz obližnjeg hranilišta dospe u sistem za navodnjavanje zelene salate, bakterije iz izmeta životinje mogu završiti u salati, prenosi "Zadovoljna.rs".

Između 2017. i 2022. godine ukupno 614 ljudi u Americi obolelo je od ešerihije koli ili listerije koja je pronađena u lisnatom povrću, a jedanaestoro od tih 614 ljudi je umrlo usled trovanja.

Najveći rizik predstavljaju salate iz kesica, na kojima piše da su već oprane, pa ih mnogi ljudi ne peru ponovo pre pripreme i konzumiranja.

pranje salate 2-min.jpg
Shutterstock  

Savet stručnjaka je da kupujete cele glavice zelene salate i uklonite spoljašnje listove, koji će najverovatnije biti uprljani i zagađeni.

Na drugom mestu liste najrizičnijih namirnica našla su se jaja, zatim tunjevina, ostrige, krompir, sir.

Tekst: Lepa&Srećna