Na Internetu se razvila debata o tome da li treba prati salatu koja se prodaje u supermarketima kao "već oprana" što je jasno naglašeno na pakovanju.

Obično je reč o mešavini raznih vrsta zelene salate, a mnoge žene pišu na forumima kako je ne treba prati.

"Ništa neće nikome faliti ako bude malo prljavštine", piše jedna domaćica, dok druga dodaje kako se time "stiče otpornost". Mnoge, međutim, nemaju baš tako dobra iskustva sa neopranim povrćem ovog tipa.

Bilo je situacija da u kesi nađu gliste, puževe, pa čak i sitnu žabu ili guštera.  Nešto peska se, takođe, može zavući u savijene listove salate. Prošle godine je u Velikoj Britaniji zaraženo salatom više od 250 ljudi samo u jednom slučaju. Uzrok je, kako je potvrđeno, bila ešerihija koli u salati.

pranje salate 3-min.jpg
Shutterstock  

Dodatni problem je što salata ne prolazi nikakav proces termičke obrade, pa se zato ipak savetuje da se čak i ona na kojoj piše da je "oprana" temeljno opere u hladnoj vodi.

"Ono što je sigurno to je da neće biti nikakve štete ako se salata još jednom opere", kaže dr Lesli Larkin, na čelu Britanske uprave za nadzor stomačnih infekcija i bezbednost hrane. "Važno je temeljno prati svo povrće i voće, kao i detaljno prati ruke toplom vodom i sapunom."

Tekst: Lepa&Srećna