Starenje je prirodan proces koji čeka svakoga od nas. Sa naprednim tehnologijama možemo bore da učinimo manje vidljivim, ali od presudnog značaja je da izbegavamo navike koje štete zdravlju i ubrzavaju starenje mozga.

Nedovoljna količina sna

Od vitalnog je značaja da se dovoljno naspavamo da bismo održali mozak zdravim. Na kraju krajeva, tada je naš um u stanju da se "napuni" i obnovi.

"Starijim osobama je potrebno nešto manje sna nego mlađima - sedam do osam sati, umesto sedam do devet sati", tvrdi doktor Bol i dodaje:

"Ako ne spavate dovoljno možda ćete se osećati zaboravno, razdražljivo, depresivno.  Zato je neophodno da se pridržavate rasporeda spavanja i pokušajte da ne dremate kasnije tokom dana. Ne koristite plave svetlosne ekrane u vašoj spavaćoj sobi, držite prostor za spavanje na tačno odgovarajućoj temperaturi i izbegavate kofein u kasnim popodnevnim satima", savetuje lekar.

Biljni čaj stvara nesanicu
Shutterstock  

Siromašan društveni život

Održavanje dobrog društvenog života je od suštinskog značaja za zdravlje mozga. Izgradnja mreže prijatelja i angažovanje u grupnim aktivnostima na mozak deluje kao vežba. Kako to? Druženje održava mozak bistrim i podstiče  kognitivne funkcije.

Konzumacija alkohola

Još jedna od najgorih navika za mozak je konzumiranje previše alkohola. Stručnjaci tvrde da pijenje alkohola delovima mozga koji su zaduženi za pamćenje, ravnotežu i govor otežava da efikasno obavljaju svoj posao.

"Muškarci ne bi trebalo da piju više od dva pića dnevno, a žene ne više od jednog", kaže dr Bol.

Sedetarni način života

Sedetarni način života nije dobar za zdravlje celokupnog organizma, pa ni mozga.

"Ako radite za računarom ili na drugi način provodite značajnu količinu vremena sedeći i ne krećete se, pokušajte da pronađete načine da unesete više aktivnosti u svoj svakodnevni život, kao što je obavljanje kućnih poslova ili šetnja tokom vreme ručka", tvrdi doktor.

Kako popraviti držanje
Youtube/Printscreen/TucsonOrtho 

Konstantan stres

Stalni stres može negativno da utiče na mozak. Lekarti tvrde da će stalno stanje stresa da aktivira centar straha u  mozgu. Nivoi kortizola će se redovno povećavati, što može dovesti do drugih problema sa spavanjem, varenjem i imunološkim sistemom. Stres zapravo može promeniti strukturu mozga i povećati rizik od mentalnih bolesti.

Tekst: Lepa&Srećna