Većina ljudi na poslu provodi sate i sate ispred kompjutera, pred spavanje se opušta ispred televizora, a ujutru prvo posegne za mobilnim telefonom. Svi ovi uređaji emituju tzv. "plavo svetlo", svetlo kraće talasne dužine koje se može naći u mnogim uređajima od sijalica do pametnih telefona, laptopova, televizora sa ravnim ekranom i tableta.

Studije kažu da bi previše izlaganja ovoj plavoj svetlosti moglo da ošteti kožu, kao i da utiče na kvalitet sna.

horoskop nervoza.jpg
Shutterstock  

"Plavo svetlo može da izazove značajna oštećenja očiju i kože uzrokujući ubrzano starenje", kažu stručnjaci.

Istraživanje koje datira iz 2018. pokazalo je da izlaganje plavoj svetlosti čak i na samo sat vremena može izazvati reaktivne vrste kiseonika (ROS), molekule koji su povezani sa preranim starenjem kože i stvaranjem bora.

Aktuelnija studija iz 2023. godine takođe je povezala ROS sa oštećenjem kože i bržim starenjem, iako je istakla da "precizan proces još uvek nije u potpunosti poznat".

Kako zaštititi kožu od plave svetlosti?

1. Spavajte dovoljno

Izlaganje plavoj svetlosti može da ometa san, a nesanica, osim što stvara stres za vaše telo, može da utiče i na vašu kožu. Natečene oči, bledilo, suva koža i smanjena proizvodnja kolagena, što uzrokuje bore, samo su neki od simptoma koje naglašavaju stomatolozi.

zena spava-min.jpg
Shutterstock  

Spavanje između sedam i devet sati je jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za svoju kožu.

Ukoliko zbog prirode posla ne možete da smanjite vreme korišćenja računara, preporučuje se da smanjite upotrebu televizora i telefona.

2. Koristite serum sa vitaminom C

Žena, koža, nega, lice
Shutterstock  

Uvedite serum sa vitaminom C u svoju dnevnu rutinu nege kože, jer će vam on posvetliti kožu i sprečiti pojavu bora.

3. Koristite kremu sa zaštitnim faktorom

Stavka koju znaju i vrapci na grani. Kreme sa zaštitnim faktorom jedan su od ključnih koraka u prevenciji starenja kože lica, a dermatolozi i bjuti stručnjaci savetuju da je nanosite svaki put kada izlazite napolje.

Tekst: Lepa&Srećna