Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

IZMERITE HOLESTEROL ŠTO PRE, ČAK I AKO IMATE SAMO 20 GODINA: Lekari računaju rizik od infarkta pomoću ovih podataka

Kad treba početi sa merenjem holesterola? Mnogi ne znaju, ali pravo vreme je kad napunite 20 godina, a evo koliko često analizu lipidnog statusa treba da ponavljate.

 mlada zena kod lekara.jpg Izvor: Shutterstock

Ako ste mladi i bez tegoba, sigurno vam više brige donose ljubav i posao, nego zdravlje. Lekari i ne kažu da treba da brinete, već da proverite svoju krvnu sliku i nivo holesterola čak i ako imate tek 20 ili 30 godina.

Zašto? Zato što istraživanja pokazuju da povišeni holesterol najviše utiče na zdravlje srca ako organizam dugo trpi to opterećenje.

Takozvani lipidni status uključuje totalni holesterol, koji bi trebalo da bude manji od 200mg/dl, "loš" holesterol (LDL) kojeg treba da bude manje od 100mg/dl i "dobar" holesterol (HDL) kojeg treba da bude manje od 60mg/dl. Trigliceridi su druga vrsta molekula, a njih treba da bude manje o 150mg/dl.

 holesterol mrsava devojka Izvor: Shutterstock , Youtube / MadFit

Analiza lipidnog statusa treba da se radi na 5 do 6 godina, počevši od 20. godine života. Ako kod dece ima razloga za sumnju u kardiovaskularna oboljenja, pedijatar će zatražiti laboratorijsku analizu i na tom uzrastu.

U slučaju povišenog holesterola, treba izmeniti način ishrane - izbegavati masna mesa, prerađevine, punomasno mleko i sireve. Povećajte količine topivih vlakana - njih ima u ovsu, mlevenom lanu, psilijumu, pasulju, voću i integralnim žitaricama.

Uvedite barem jedan dan bez mesa nedeljno. Zamenite namirnice životinjskog porekla biljnom hranom u kojoj ima dosta proteina - jedite pasulj, sočivo, povrće.

Dovedite u red kilažu - čak i samo pet kilograma viška može u mnogome da promeni vaš lipidni status.

Tekst: Lepa&Srećna

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije