Rastavić je lekovita biljka koja potiče iz starih rimskih i grčkih vremena, a tradicionalno je korišćen za zaustavljanje krvarenja, zaceljivanje čireva i rana, za lečenje tuberkuloze i problema sa bubrezima. Rastavić sadrži silicijum, koji pomaže u jačanju kostiju, a često se koristi kao diuretik, ali i kao sastojak u kozmetici.

Redovnim konzumiranjem čaja od rastavića ublažavaju se grčevi u bešici i bolno mokrenje, a odličan je i za probleme koji se tiču kamena u bubregu, poboljšanje krvne slike, stanja kože (ekcemi, atopijski dermatitisi, kontaktni dermatitisi), pomaže kod čira na želucu, kao i kod upala organa za varenje.

zena pije caj
Shutterstock  

Pored toga, rastavić se upotrebljava i kod učestalih gasova u stomaku i kod bolesti kostiju. Čaj od rastavića blagotvorno deluje i na aterosklerozu i visok krvni pritisak, nervozu, malokrvnost, i na bolesti metabolizma.

Ova biljka odličan je saveznik i u industriji lepote. Može da pomogne kod opadanja kose, koje se može sprečiti redovnim konzumiranjem čaja, ali i ispiranjem kose svežim čajem od rastavića nakon svakog pranja. Zbog svog karakterističnog sastava, kao tonik se može koristiti pri tretmanima lica protiv bora, a kod upaljenih rana na koži se koristi kao obloga.

Čaj od rastavića
Shutterstock  

Način pripreme:

Supenu kašiku čaja prelijte sa 2 dcl ključale vode, poklopite i ostavite da stoji 30 minuta, pa procedite. Pijte tri puta dnevno pre jela po 2 dcl nezaslađenog čaja.

Čaj od rastavića možete piti svakodnevno, a zbog njegovog prijatnog ukusa nije neophodno konzumirati ga toplog, već ga možete piti i kada je hladan.

Tekst: Lepa&Srećna