Simptomi previše guste krvi su visok pritisak, zamućen vid, ali i umor koji ne prolazi. Koža lica i tela često bude jako crvena, a dolazi i do krvarenja iz nosa i pojava modrica na koži. Uzroci mogu biti i previše krvi u cirkulaciji, ali i specifične bolesti kao što je lupus ili policitemija vera, a može biti i urođeno.

Gusta krv može dovesti do stvaranja tromba i zapušenja krvnih sudova, pa je neophodan stalan medicinski nadzor. Ruski lekar, hematolog Mihail Кutušov savetuje da svako jutro na prazan stomak popijemo čašu tople vode, kao prevenciju. Osim što  razređuje krv smanjuje i nivo toksina u telu, a na taj način se i organizam priprema za prvi obrok.

Istovremeno, Кutušov je upozorio na opasnosti ispijanja jutarnje kafe pre doručka. Ovaj napitak bez kog mnogi ne mogu da zamisle dan ne treba piti na prazan stomak, posebno ako se osoba nije dovoljno naspavala ili se nije rasanila. U ovom slučaju, kafa može izazvati  nagli skok šećera u krvi, a ukoliko se to dešava redovno, povećava se rizik od dijabetesa.

Specijalista je takođe primetio da je zgušnjavanje krvi rezultat niskog nivoa proteina u telu. Zbog toga doručak treba da sadrži proteinsku hranu. Ipak, nedostatak apetita ujutru može biti posledica problema sa žučnom kesom. Naročito ako se pored toga primećuje suva koža i dijareja nakon masnih obroka. 

Tekst: Lepa&Srećna