Da li vam se u snu dogodilo da mašete rukama ili sanjate kao da zamahujte nekim maljem? Upravo to se događa često osobama koje su obolele od Parkinsonove bolesti.

Zbog poremećaja u spavanju, one često sanjaju neprijatne snove i prave čudne pokrete, što smeta i njima, kao i partneru s kojim spavaju. Obično je to jedan od ranih simptoma, pre nego što već dođe do drhtanja ruku ili ukočenosti. Evo šta je još karakteristično.

Uporan zatvor je tipičan za Parkinsonovu bolest i javi se godinama pre nego što pacijent primeti motoričke simptome. Upravo konstipacija predstavlja i problem kod apsorpcije lekova, pa se zato ubrzano traži rešenje za ovaj problem. Svi koji pate duže od zatvora treba hitno da odu kod lekara.

parkinsonova bolest voda.jpg
Shutterstock  

Kad počne tremor ruku, prirodno je da će doći i do promena u rukopisu. Međutim, one se javljaju i ranije, pa tako sitna, zgusnuta slova - takozvana mikrografija - može biti upravo rani znak Parkinsonove bolesti.

Za sada ne postoji lek koji može da potpuno izleči ovo oboljenje, ali postoje terapije koje olakšavaju tegobe. Tako se lekovima može podići nivo dopamina u mozgu, kao i uticati na druge hemijske supstance koje on luči i pomoći da se simptomi vezani za kretanje smanje, a napredovanje bolesti uspori.

rukopis.jpg
Shutterstock  

Tekst: Lepa&Srećna