Zahvaljujući neverovatnom otkriću jedne žene iz Škotske, napravljen je novi test pomoću kojeg se može postaviti dijagnoza Parkinsonove bolesti pre nego što se pojave simptomi. Džoj Miln (72) je uspela da pomoću čula mirisa otkrije da joj je suprug od nje oboleo čak 12 godina pre nego što su to lekari ustanovili.

Ona je na njegovim majicama osetila da mu se miris tela izmenio i to ne na mestima ispod miške, gde obično ostaju tragovi znoja, već na leđima. Razlog je, kako se ispostavilo, izmenjeni sastav sebuma - masne supstance koju luče naše lojne žlezde. U njemu se nađeni i posebni sastojci, karakteristični za organizam osobe obolele od Parkinsonove bolesti.

stari covek parkinsonova bolest
Shutterstock  

Džoj je to otkrila zahvaljujući ekstremno jakom čulu mirisa, osobini koja je u njenoj porodici nasledna. 

"U noći pre nego što je umro, obećala sam mužu Lesu da ću pomagati u istraživanju sve dok se ne nađe test koji će pomoći u borbi protiv ove okrutne bolesti", ispričala je Džoj koja danas ima petoro unučića.  "Toliko sam srećna što imam ovu sposobnost i što mogu da pomognem da se rano otkrije dijagnoza. 

Test koji je razvijen sada omogućava da se tri minuta nakon uzimanja brisa sa vrata pacijenta postavi rana dijagnoza Parkinsonove bolesti. To će pomoći da se što pre da terapija i očuvaju funkcije moždanih ćelija, usporavajući bolest.

Izvor: Lepa&Srećna