Mnoge žene, ali i muškarci pokušavaju da zadrže mladalački izgled kože na sve moguće načine. Daju mnogo novca na kozmetičke tretmane, vežbaju, unose dovoljnu količinu tečnosti, dovoljno spavaju, ali zaboravljaju koliko je ishrana važna za celokupno stanje organizma.

Nije tajna da se tokom godina metabolizam usporava, koža gubi gipkost i čvrstinu, a bore su neminovnost. Zato i jelovnik moramo da prilagodimo životnom dobu.

Supe iz kesice

Iako su instat supe odlično rešenje kada nemamo mnogo vremena, nisu prijatelji mladolike kože. Kako sadrže od 800 do 1000 miligrama natrijuma po kesici, čine da se tečnost u organizmu zadržava. Takođe, treba izbegavati marinade i prelive jer uglavnom sadrže veliku količinu natrijuma.

Višak ugljenih hidrata

Ako unosimo više ugljenih hidrata nego što nam je potrebno, višak odlazi u masne naslage. Takođe, smanjuje se elastičnost kože i stvaraju se bore. Takođe, lekari upozoravaju da prekomerni unos ugljenih hidrata može da izazove pojavu staračkih pega.

Prekomerna potrošnja voća

Povećan sadržaj fruktoze dovodi do većeg opterećenja insulina. Ovo je razlog koji mnogima nije očigledan a koji dovodi do prevremenog starenja organizma. Takođe kupovni sokovi sadrže veliku količinu šećera.

"Voćni sok uništava zubnu gleđ, a sa više od šest kašičice šećera po čaši podiže i nivo insulina, zbog čega dolazi do debljanja, ali i lošeg izgleda kože", tvrdi nutricionistkinja Suzi Barel i savetuje da jedemo povrće, mleko, ribu i orašate plodove kako bismo zadržali mladalački izgled.

Izvor: Lepa&Srećna