Portal "Lepa&Srećna" je 29.08.2022. godine objavio tekst koji je sadržao netačne tvrdnje, koje ovom prilikom ispravljamo. U tekstu "3 TEGOBE KOJE GARANTOVANO OTKLANJA SODA BIKARBONA: Dr Perišić objasnio kako se koristi i koliko pomaže" su navedene reči gastroenterologa dr Vojislava Perišića koji je govorio na TV Prva o upotrebi sode bikarbone u terapijske svrhe, gde je tvrdio da ona ublažava kiselinu u želucu, pomaže u borbi protiv gljivica, kandide, vaginalnih infekcija i bola u grlu.

Ova tvrdnja nema nikakvu osnovu u nauci i ne postoje dokazi da konzumacija sode bikarbone sprečava oboljenja jer “smanjuje kiselost organizma”. U pitanju je mit bez naučne osnove.

Mogućnost da se “alkalizuje” telo je bila popularna tvrdnja koju su promovisali naučnici dvadesetih godina prošlog veka i koju danas promovišu trgovci suplementima i gurui zdravog života. Ali ukoliko ne patite od izvesnog specifičnog i medicinski teškog stanja, kao što je metabolička acidoza, efektivno je nemoguće, ishranom, izmeniti pH vrednost ćelijskog okruženja koje čini razna tkiva u telu, uključujući tkiva imunološkog sistema.

Tvrdnja da soda bikarbona “alkalizuje” organizam i tako sprečava bolesti ocenjena je kao lažna vest i pseudonauka, a sve kasnije objave ove tvrdnje ocenjene su kao prenošenje lažnih vesti i pseudonauka.