Kao normalan broj leukocita za odrasle osobe se obično navodi 4.500 i 10.000 po mililitru krvi, dok se vrednosti manje od 4.000 prilikom analize krvne slike označavaju kao leukopenija.

Međutim, referentne vrednosti mogu da variraju u zavisnosti od aparata koji se u konkretnoj laboratoriji koristi i zato je najbolje proveriti koje su navedene uz nalaz gde je krv analizirana. Kod dece, parametri zavise od uzrasta - razlikuju se za novorođenče, dete do 2 godine, doba od 2 do 5 godina i ono između 5 i 13 godina. Nakon toga referentne vrednosti za bela krvna zrnca su ista kao kod odraslih osoba i zavise od pola.

Ukupan broj belih krvnih zrnaca pruža koristan uvid u zdravstveno stanje, ali broj raščlanjen po njihovim vrstama je mnogo značajniji. O tome se može zaključivati na osnovu leukocitarne formule.

Limfociti obično čine između 20 i 40 odsto leukocita. Njihova normalna koncentracija može biti između hiljadu i 4.000, njihova snižena koncentracija obično nije klinički značajna. Karakterističan jak pad limfocita (limfocitopenija) se zapaža u kasnoj fazi infekcije HIV, kao i malignih bolesti ili tokom i nakon hemioterapije.

vadjenje krvi devojcica
Shutterstock  

Tešku limfocitopeniju imaju i osobe koje su bile podvrgnute većim dozama zračenja.

Neutrofili predstavljaju oko 70 odsto belih krvnih zrnaca, što znači da ih u normalnoj koncentraciji ima između 2.000 i 8.000. Nizak nivo neutrofila povezan je sa visokim rizikom od infekcije.

Najčešči uzrok je upravo infekcija, ali može biti i neka autoimuna bolest, kao i izvesni lekovi. Znak za uzbunu je ako se pacijent oseća veoma loše, ako su otečeni limfni čvorovi ili uvećana jetra. Što je jača neutropenija, to je hitnija reakcija lekara. On će prepisati eventualne lekove i naložiti dodatna ispitivanja ako su potrebna.

Leukociti su prva linija odbrane organizma i zato mu treba pomoći u slučaju leukopenije. Neophodna je zdrava ishrana, bogata vitaminom B12 i folnom kiselinom. Bela krvna zrnca proizvodi naša koštana srž, a za to su joj potrebne hranljive materije iz ribe, mleka, mahunarki, integralnih žitarica i povrća.

Dok traje leukopenija, treba što više pažnje posvetiti odmoru, kao i izbegavanju povreda i infekcija.

Izvor: Lepa&Srećna