Upala pankreasa se relativno često javlja, a uzrok su, za oko polovinu slučajeva, upala žučne kese i prisustvo kamenca u njoj. Drugi najčešći uzročnik je preterano pijenje alkohola.

Ovo je veoma opasno oboljenje, a pankreas ima ulogu da luči enzime za varenje i hormone koji regulišu šećer i kompletan metabolizam. Nelečeni pankreatitis može biti uzrok pojave karcinoma pankreasa. Učestale komplikacije su i ciste, apces pankreasa, kao i oštećenja jetre i dijabetes.

Kako boli pankreas

Bol u stomaku se obično širi prema leđima i ka desnoj lopatici i jači je kad osoba leži na leđima. Pojačava se nakon jela i pijenja alkohola.

Simptomi pankreatitisa su i povišena temperatura, groznica, povraćanje, ubrzan puls, bleda koža, gubitak telesne težine. Dijagnoza se potvrđuje na osnovu ultrazvuka, skenera i rezultata laboratorijske analize krvi.

Pored lekova i eventualnih hiruških zahvata, od velike važnosti je i pravilna ishrana pacijenta. Zabaranjene su testenine s jajima, svi mlečni proizvodi s masnoćom, sveže voće, alkoholna pića.

Dozvoljeni su blagi čajevi, proizvodi od integralnog brašna, kuvani spanać, tikvica, cvekla, krompir u vidu pirea. Ne treba jesti ni kuvan ni svež kupus, kao ni kelj, zelenu papriku, pečurke, krastavac.

Voće valja jesti umereno, kuvano ili pečeno, eventualno u kvalitetnom džemu.

Svakoga dana se doručkuje blago slatki čaj i dvopek, a za ručak se mogu kombinovati sledeća jela:
griz na vodi, kuvani pirinač, supe od pirinča ili krompira, pirei od šargarepe, spanaća (bez mleka), bareni krompir i palenta. Od slatkiša se preporučuje pire ili kompot od jabuke, bez šećera.

Izvor: Lepa&Srećna