Maslačak sadrži gorke materije (taraksacin), tanine, a koren maslačka je bogat inulinom. Prepun je i kalijumovih soli i sadrži oligoelemente, i to najviše u jesen. Od lekovitih materija sadrži i holin, 17 odsto šećera, kao i malo etarskog ulja.

Sveži listovi maslačka sadrže vitamine A, B i C, a takođe sadrže i gvozđe.

Ova biljka popravlja krvnu sliku, čisti organizam, a dobra je i u lečenju gihta, ekcema, ublažava reumu, leči jetru, pomaže lučenje žuči.

Gorke materije stimulišu digestivni trakt - taraksacin pojačava sekreciju žlezda želuca i poboljšava apetit. Lekovite materije maslačka jačaju i creva, što deluje i na funkcionisanje jetre i žuči, i pomaže kod opstipacije.

Maslačak
Youtube / Printscreen / OFF GRID with DOUG & STACY 

Maslačak je i diuretik, leči bubrege i upale mokraćne bešike, i pogodan je za ljude sa peskom i kamenom u mokraćnim kanalima.

Takođe, maslačak jača slezinu i pankreas, a to se ispoljava na regulaciju nivoa šećera u krvi, te dolazi i do regulacije masnoća u telu, holesterola i triglicerida.

Koristi se i za jelo, pa ga možete konzumirati na taj način - kao salatu, u turšiji, čorbama, varivima, ali i kao zamena za kafu.

Veoma je delotvoran i čaj od maslačka, koji lako i brzo možete napraviti u svom domu.

Maslačak lekovita svojstva
Youtube/Printscreen/HiddenThicket 

Dve kafene kašike suvih listova maslačka prelijte šoljom ključale vode i poklopite. Nakon 20 minuta procedite i pijte dok je toplo.

Ako se čaj pravi od korena maslačka, tada se dve kafene kašike usitnjenog korena stavljaju u hladnu vodu, zagrevaju i skidaju sa vatre posle dva minuta ključanja. Deset minuta posle toga čaj se cedi i pije. Treba piti 2-3 šolje dnevno.

Izvor: Lepa&Srećna