Maslačak je jedna od najefikasnijih biljaka za čišćenje toksina iz našeg tela.

Delovanje maslačka na naš organizam oslobađa jetru, odnosno čisti je od nakupljenih nečistoća, a čista i zdrava jetra je jedan od temelja ljudskog zdravlja.

Kako bi što bolje iskoristili blagodati maslačka za čišćenje jetre bitno je, između ostalog, ubrati biljku u pravo vreme. Jesen je najbolje godišnje doba za branje korena. U proleće ili jesen sva energija maslačka je sadržana u njegovom korenu, kao i mnoga njegova lekovita svojstva. Koren maslačka treba prvo izvaditi iz zemlje. Uzmite malu lopaticu za kopanje i lagano odstranite zemlju oko korena. Pazite da koren ostane neoštećen i da ne izgubi lekovitu tečnost koja se u njemu krije.

VIŠE: Lekoviti čaj od korena maslačka koji uništava ćelije raka

Takođe, koren valja vaditi na čistom mestu, koje nije tretirano hemikalijama, a prilikom vađenja usmerite se na vađenje velikih biljaka.

Kao lek, koren maslačka se koristi svež i osušen. Ako želite da ga čuvate valja ga osušiti. Pre sušenja korenje treba pažljivo oguliti i izrezati na jednake, male komade. Nakon toga koren maslačka se suši na svežem vazduhu. Raširite ga na nekoj podlozi, na suvom i hladnom mestu sa dobrim protokom vazduha. On će se osušiti u periodu od 3 do 14 dana.

VIŠE: Ukusni džem od maslačka protiv astme i bronhitisa

Prepoznaćete da je osušen kada postane krhak pod prstima. Suvi koren maslačka zadržava lekovita svojstva i do godinu dana, uz čuvanje u tegli na suvom i tamnom mestu.

VIŠE: Maslačak na travnjaku i trpezi

Izvor: Narodni lijek