Đumbir je popularan tokom cele godine kako zbog oštrog ukusa koji dodaje sosovima i marinadama, tako i zbog svog umirujućeg dodatka čaju i drugim pićima. Kod nas je popularno da se konzumira sa medom i luminom kao dodatno sredstvo za podizanje imuniteta.

Takođe se često koristi i kao čaj ili kao deo neke poslastice. Ali na koji god način da ga koristite i konzumirate, đumbir zapravo može imati neke prilično zanimljive i iznenađujuće nuspojave.

Da li ste ikada osetili taj osećaj peckanja nakon jedenja ananasa? Možda ćete doživeti sličan efekat kada jedete đumbir. Aktivna jedinjenja koja pružaju zdravstvene prednosti mogu takođe da iritiraju sluzokožu usta i grla. Svež đumbir se često opisuje kao "opor" ili "začinjen", što se može shvatiti kao donekle bolno, posebno za one koji nisu navikli na ukus. Može izazvati iritaciju usta i grla kada se konzumira u velikim dozama.

Oprez: Iako se suplementi đumbira smatraju relativno bezbednim, visoke doze mogu izazvati neželjene simptome kao što su gastrointestinalni problemi (grčevi u stomaku, nadimanje, gasovi). Aktivna jedinjenja koja pružaju zdravstvene prednosti mogu takođe izazvati gastrointestinalne smetnje kada se konzumiraju u visokim dozama, obično u obliku dijetetskih dodataka u odnosu na formu cele hrane.

Izvor: Lepa&Srećna