Iako imaju slatkast ukus, njih retko biramo kada nam "padne šećer". Poznato je da suve šljive imaju laksativno dejstvo, pa su obično prva pomoć kod opstipacije. Međutim, one su koristan saveznik za zdravlje i za brojne druge tegobe. Osim što će vam pomoći da se oslobodite suvišnih kilograma, ovo voće je bogato i nutrijentima koji imaju blagotvoran uticaj na zdravlje.

Jedna suva šljiva sadrži otprilike 23 kalorije, 0,5 g vlakana, 5 g ugljenih hidrata, 0,21 g proteina, samo 0,04 g masti, mnoštvo vitamina A, C, K i E, kao i minerale kalijum i bakar. Suve šjive pomažu regulisanju nivoa šećera u krvi i poboljšavaju insulinsku osetljivost, pa zato istraživanja kažu da mogu da spreče pojavu dijabetesa tipa 2. Pospešuju i lučenje prepionske kiseline koja utiče na varenje masti proizvedenih iz holesterola u jetri što rezultira snižavanjem lošeg holesterola u krvi.

Najnovija studija pokazuje da su suve šljive spas i ako imate hipertenziju. U istraživanju čiji rezultati su objavljeni na sajtu američke nacionalne medicinske biblioteke učestvovalo je 2590 ljudi. Jedna grupa jela je suve šljive i pila sok od šljiva, dok je druga pila samo čašu vode rano ujutru na prazan stomak. Krvni pritisak meren je svake dve nedelje tokom osam nedelja, a uzorci krvi su uzimani učesnicima na početku i na kraju studije.

Ispostavilo se da su suve šljive zapravo snizile krvni pritisak kod učesnika studije. Pored toga, grupa koja je pila sušeno voće imala je niži nivo lošeg holesterola od grupe koja je pila običnu vodu. Dobijeni podaci idu u prilog da šljive, posebno imamo problem sa hipertenzijom, uvrstimo u redovan jelovnik.

Izvor: Lepa&Srećna