Za one koji koji razmišljaju na koji način da porade na svom imunitetu u jesen, predlažemo da se odluče za pravu vitaminsku bombu - dunju, nekrunisanu kraljicu zdravog voća.

Ona je prepuna vitamina, najviše C vitamina, karotena (provitamin A), vitamina B1 i B2, kao i niacina. Bogata je i mineralima od kojih su najzastupljeniji: bakar, kalijum, kalcijum, magnezijum, natrijum, gvožđe, sumpor i hlor. Za nju je posebno važno - što je retkost među voćem - da su korisni za zdravlje i plodovi, listovi i seme dunje. Sve možete da iskoristite.

Dunje nije lako jesti sirove jer imaju opor ukus, ali zato su odlične pečene ili u kompotu. Nutricionisti tvrde da je posebno za imunitet koristan sirup od dunje, a naručito kod zaustavljanja dijareje.

Ako imate problem s nesanicom ili neprijatnim zadahom, konzumirajte čaj od semenki voća koje miriše na jesen. U slučaju da vas muči kašalj, pripremite čaj od ploda dunje za koji vam donosimo jednostavan recept.

Dunju dobro operite, očistite od dlačica i presecite na četiri dela. Oljuštite ih i odstraniti semenke, a "mesnati" deo isecite na sitne listiće i odmah ih staviti u litar vrele vode. Kuvajte na laganoj vatri do 20 minuta, a zatim ostaviti da se sadržaj ohladi. Procediti ga i pijte tokom celog dana.

Izvor: Lepa&Srećna