Visok pritisak je posledica mnogih faktora, a najčešće se povezuje s gojaznošću, pušenjem, pojačanim konzumiranjem alkohola i energetskih napitaka, stresom i nedostatkom sna. Iako je od presudne važnosti konsultovati lekara i promeniti životne navike, odnosno, smanjiti unos soli i masnoća, i uvesti redovnu fizičku aktivnost (i lagana šetnja može da pomogne), postoje i prirodni lekovi za snižavanje pritiska.

Normalna vrednost krvnog pritiska, prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, je 120/80 mm živinog stuba za osobe starije od 18 godina.  Kada "gornji" pritisak pređe 140, a "donji" 90 smatra se da je povišen krvni pritisak. Na njegovu vrednost utiče niz faktora: životno doba, nasledni faktori, ishrana, fizička aktivnost, eventualna terapija. 

Cimet

Nekoliko studija potvrdilo je da ovaj začin smanjuje krvni pritisak. Važno je da pola kašice na dan uvrstite u neko jelo koje vam prija. Ako želite brzo da spustite pritisak izmutite bola kašičice cimeta u prahu u pola čaše vode.

Beli luk

O ovoj namirinici se već godinama govori jer je neprikosnoven saveznik za jačanje imuniteta. 

Nutricionosti tvrde da beli luk najbolje svoje dejstvo pruža u svežem ili izgnječenom obliku. Zato ako želite da vam se krvni pritisak brzo reguliše zgnječite tri čena belog luka i pojedite samog ili sa malo hleba.  Kako nakon njegovog konzmiranje ostaje jak miris u ustima, mnogi ga ipak radije uzimaju u prahu.

Izvor: Lepa&Srećna