Dokazano je da je uzrok većine bolesti nedostatak vode u organizmu.

Topla voda je univerzalni rastvarač i glavna komponenta metabolizma: svi minerali i mikroelementi rastvoreni u vodi apsorbuju se u krvotok i prodiru u svaku ćeliju. Kod nedostatka vode nastaju problemi s metabolizmom, što dovodi do različitih oboljenja.

Japanci veruju da je „slab stomak“ uzrok mnogih oboljenja i loših stanja, što će otkloniti upravo terapija pijenja tople vode, najbolje na temperaturi od 27 stepeni.

Tradicionalna medicina preporučuje nekoliko čaša tople vode odmah nakon buđenja, čak i pre umivanja ili pranja zuba. Ona čisti stomak i budi digestivni trakt. Japanci smatraju da je jutro najvažnije za zdravlje, te da dobre jutarnje navike sprečavaju mnoge bolesti. Pijenje tople vode za njih je imperativ jer čisti i ispira ceo organizam.

– U dijetoterapiji nije važno samo piti tečnost, već treba piti mlaku vodu. Osim toga što topi mast, topla voda pokreće metabolizam, čisti od toksina, pomaže kod zatvora. U dijetoterapiji je lek najpre za mozak, jer je glavobolja prvi znak nedostatka tečnosti. Topla voda zagreva stomačne mišiće i oslobađa od grčeva i bola.

Uopšte uzev, dobra je za sve vrste grčeva jer pospešuje kapilarnu cirkulaciju i na taj način opušta mišiće – navodi Milka Raičević, nutricionista, i dodaje:

– Kako je voda saveznik u dijetoterapiji, neophodno je dan započeti čašom-dve tople vode, s nekoliko kapi limunovog soka. Preporuka je da se voda pije pola sata pre svakog obroka, nikada za vreme jela, kao i jedan sat posle jela. Obavezno treba piti vodu i pre tuširanja, pre plivanja kao i pre odlaska u krevet, da ne bi došlo do srčanog ili moždanih udara odnosno do zgrušavanja krvi. Za svežinu tela i elastičnost kože, za dobru cirkulaciju i pokretljivost zglobova – zaslužna je voda. Korisna je i u slučaju gihta i u prevenciji gastritisa – voda s pljuvačkom ima probiotsko dejstvo jer hrani želudac zdravim bakterijama.

Japansko medicinsko društvo priznalo je uspeh ove terapije u lečenju hroničnih, teških oboljenja, ali i bolesti modernog doba. Topla voda je delotvorna u lečenju sledećih bolesti: glavobolja, bolovi u telu, bolesti srca, artritis, epilepsija, gojaznost, astma, tuberkuloza, meningitis, bolesti bubrega i bešike, gastritis, dijareja, hemoroidi, bolesti očiju, ginekološke bolesti, menstrualni poremećaji, ORL bolesti.

Stariji ljudi, oni kojima je oslabljen imunitet ili oni koji ne mogu odjednom da popiju četiri čaše tople vode, mogu početi s manjom količinom i postepeno je povećavati.

Ovaj tretman isceljuje organizam i promoviše zdrav način života, pa treba da nam postane deo svakodnevice. Pijte toplu vodu natašte i osetićete prve rezultate već posle sedam dana; ostaćete zdravi i aktivni. U tome je suština. Inače, preporučena količina vode u toku dana je 0,3 dl na kilogram telesne težine.

Topla voda kao preventiva

Japanska tradicionalna medicina preporučuje:

Čim se probudite, popijte 6 dl tople vode na prazan stomak.

Posle toga 45 minuta ne jedite ništa, a najbolje je da ne jedete dva sata.

Pijenje bilo kakve tečnosti za vreme jela i posle njega nije preporučljivo.

Količinu tople vode polako povećavajte u toku dana da biste dostigli najmanje 2,5 l dnevno (za odrasle).

Više energije, manje kilograma

  • Efekti ove terapije mogu se uočiti već posle nekoliko dana primene:
  • brži metabolizam;
  • više energije;
  • osećaj sitosti;
  • početak mršavljenja;
  • lepša koža.

Ovi saveti saveti služe kao preventiva, ali su korisni i u lečenju, jer se smatra da topla voda uklanja toksine koji su uzrok bolesti.

Izvor: Lepa & Srećna