Mnogi nisu sigurni - da li seme lubenice sme da se jede? Dok se jedni nerviraju što misle da moraju da ih "pljuckaju" i uporno se trude da kupe lubenicu "bez semena", drugi ih jedu zajedno sa sočnim "mesom" i ne obaziru se na njih. Naročito je vole žene jer je odlična za dijetu.

Nutricionisti tvrde da je ovo seme potpuno bezopasno i da smete slobodno da ga jedete, a čak ukazuju da postoji više načina da iskoristite njegova blagotvorna svojstva. I kora lubenice može da se iskoristi, a ulje dobijeno iz semena lubenice takođe je veoma zdravo.

Od semenki se mogu praviti i klice, a za to je potrebno da ih operete i potopite u vodu preko noći pa ostavite na hladnom mestu (ne u frižideru). Sutradan ih isperite mlakom vodom pa ponovo ostavite da ogreznu u njoj i ponavljajte proceduru dok ne izbiju klice.

Najjednostavniji način koji će vas sigurno oduševiti jeste da ih ispečete za grickanje. Operite ih, stavite u pleh u ššto tanjem sloju i prepecite ih kratko na temperaturi od oko 160C stepeni - petnastak minuta. Možete i da ih, tako tople, posolite pa čak i poprskate maslinovim uljem.

Izvor: Lepa&Srećna