Lubenica može pomoći pri skidanju kilograma, a ako se odlučite za detoks lubenicom, najbolje je da traje od 9 do 13 dana, ali pomaže i ubrzani detoks od pet dana. Odlučite li se za dugotrajniji plan, on će se sastojati od dve faze. Prva tri dana jede se samo lubenica. U drugoj se fazi dodaju ostale namirnice, a lubenica se jede kao međuobrok.

PROČITAJTE JOŠ: ČOKOLADNA DIJETA: kako da za 3 dana izgubite 3 kilograma (JELOVNIK)

Druga faza nije restriktivna poput prve i može trajati od šest do deset dana, ali ne sadrži puno ostalih namirnica. Budući da lubenica sadrži puno vode, možda nećete imati potrebu za uobičajenim pijenjem vode.

U drugoj fazi jelovnik izgleda ovako: za doručak pojedite tanjir ovsenih pahuljica s mlekom i nekoliko kašika kravljeg sira, za međuobrok 2 do 3 kriške lubenice, za ručak pileći file, ribu ili nemastan komad govedine na naglo, salatu od bilo kojeg povrća s malo maslinova ulja i sirćeta i za večeru 2 do 3 kriške lubenice.

Lubenica može pomoći u gubitku kilograma zahvaljujući tome što će zavarati glad i povoljno deluje na probavni sistem. Osim toga, lubenica je prirodno slatka i može pomoći kad nastupi kriza za čokoladom ili sladoledom. Vlakna kojima je bogata držaće vas sitim i sprečiti prejedanje. Ako se odlučite za dijetu pet dana, predstavljamo jelovnika!

"Iako je lubenica bogata hranjivim materijama i ima malo kalorija, ona ima visok glikemijski indeks. Kod osoba koje su osetljive na podizanje šećera u krvi potrebna je doza opreza i lubenica se mora kombinovati s namirnicama niskog glikemijskog indeksa npr. orašastim plodovima, trešnjama, raženim hlebom, jabukama. To ne mora biti u istom obroku, ali imajte na umu da bi u idućem obroku trebalo pojesti namirnicu niskoga glikemijskog indeksa kako bi se anulirao visoki indeks lubenice", objasnila je nutricionistica Mirna Trumbetaš.

Nakon što završite dijetu s lubenicom da bi održala  proces mršavljenja, zameni sve sokove običnom vodom i lubenicom. Dve kriške lubenice nareži na manje komade i zamrzni ih. Potom šaku zamrznutih komadića stavi u čašu i dodaj vode. Led od lubenice će rashladiti vodu i dati joj blagi ukus.

Nakon što popijete vodu, pojedite lubenicu. Uz pomoć lubenice smanjite i veličinu obroka. Jedenje manjih obroka jedan je od najboljih načina za gubitak kilograma, a lubenica vam može pomoći u zadržavanju osećaja sitosti.

Jelobnik za lubenica dijetu pročitajte na sledećoj strani!