Nije lako snaći se među najrazličitijim savetima za zdrav početak dana, ali ni među upozorenjima o tome šta ne treba jesti ni piti ujutru.

Dok jedni tvrde da ne valja piti kafu, drugi podsećaju da treba voditi računa o doručku i izbegavati testa, masnu hranu i prerađevine. Međutim, mnogi su počeli da izbegavaju i kafu i jaku hranu pa zamene i jedno i drugo energetskim napitkom.

Lekari kažu da je ovakvo rešenje vrlo loše, jer time unosimo još veću količinu kofeina i šećera u organizam. Kofeinski dodaci u energetskim pićima, pokazala su istraživanja, podižu krvni pritisak i ubrzavaju srčanu radnju.

Njihovim dejstvom se podstiču procesi koje u normalnom fiziološkom procesu otpočinje jače lučenje hormona epinefrina u telu. Posle doze veće od 200 mg, srce može da upadne u aritmiju i tahikardiju. Ova pića loše deluju i na arterije, pojačavajući proces kalcifikacije

Povećane količine šećera u pićima izuzetno su opasne, jer ovako uzete slatke "namirnice" uopšte ne daju osećaj sitosti. Dakle, bolje je da za doručak pojedete čak i kiflu sa džemom nego da popijete energetsko piće. Izloženost organa tolikim količinama šećera dovodi do gojaznosti i masne  jetre. 

Izvor: Lepa&Srećna