Za avgolemono supu možete koristiti i druge delove pileta po želji, piše Lepa&Srećna.

Za štedljivu varijantu, možete iskoristiti i ostatke pečenog pileta koje ćete dobro skuvati prema receptu. Ako ne volite piletinu, skuvajte osnovnu supu od kocke, dodajte sitne knedle od mesa ili džigerice pa nastavite prema receptu.

Sastojci

6 karabatka (sa kostima)
8 čaša vode
1 krupna glavica crnog luka
2 kašike bibera u zrnu
1 kašičica soli
1/2 šolje pirinča
4 krupna jajeta
sok od 1 većeg limuna

Skuvajte jaku pileću supu od delova piletine po želji i crnog luka koji prethodno malo zapečete na rerni. 

Pri kuvanju dodajte malo soli i bibera u zrnu. 

Meso i luk stavite u hladnu vodu i kuvajte na tihoj vatri između 45 minuta i sat vremena.

Penu sa supe skidajte s vremena na vreme. 

Procedite supu. Odvojite oko pola litre da se blago prohladi.

Meso iseckajte ili iščimajte viljuškom. Skuvajte oprani pirinač u preotaloj proceđenoj supi. Umutite jaja žicom, dok ne postanu penasta (oko dva minuta). 

Muteći, dodajte sok limuna. Sada polako dodajete prohlađenu supu, sve vreme muteći.

Važno je da supa koju dodajete ne bude vrela, jer će se jaja zgrušati. Važno je i da ne bude hladna, jer onda nećete dobiti "temperiranu" mešavinu jaja i soka od limuna koja je potrebna. Sipajte pomalo i mutite neprekidno.

Sada u preostalu supu sa skuvanim pirinčem vratite pileće meso. Zagrevajte polako i dodajte temperiranu mešavinu jaja i soka od limuna.

Dodajte začine po želji.

Polako zagrevajte avgolemono supu i pazite da ne provri.

Servirajte vruće. Ukrasite kolutovima limuna i peršunom ili mirođijom.

Izvor: Lepa&Srećna