U trenutnoj situaciji mnogi ljudi širom sveta ne izlaze na ulice bez zaštitne maske a tražnja za njima je ogromna. Oni koji nose naočare suočavaju se s dodatnim problemom. Zbog nošenja maski naočare se brzo zamagle. Postoji nekoliko trikova pomoću kojih sebi možete da olakšate život.

Pre svega, trebalo bi da razjasnimo zašto se naočare zamagljuju kada nosite zaštitnu masku. Razlog je disanje. Maska usmerava topli vazduh nagore i on prelazi preko hladnih sočiva i kondenzuje se. Zbog toga se naočare magle i morate da ih obrišete ili da sačkate da se odmagle, zavisi od okolnosti.

Problem je što ne možete da prestanete da dišete i naočare vam se konstantno magle. Ipak, postoje načini na koje možete da sprečite ili smanjite magljenje. Od raznih uslova zavisi koji će biti najbolji za vas, a nekad je potrebno kombinovati više opcija.  

Usmerite dah nadole 

Možete da pokušate da usmerite dah nadole. Na taj način ćete smanjiti količinu vazduha koji je usmeren ka naočarima. To nije lako i nije savršen način. Može biti veoma neugodno i stresno za mišiće vilice. Zbog toga može povremeno da se kombinuje sa drugim načinima.

Sapun i voda 

Neposredno pre stavljanja maske operite naočare. Koristite sapun i vodu i istresite kapljice sa naočara. Pokušajte da ih ostavite da se osuše na vazduhu, a ne da ih brišete. Cilj je da na naočarima ostane tanak, nevidljivi sloj sapuna. To će sprečiti nakupljanje vlage na sočivima. Još jedan proizvod kojim ćete postići sličan efekat je pena za brijanje.

Pravilno stavite masku

Ovo ne možete primeniti kod svih maski i zavisi koju imate. Ako nosite masku N-95, ključno je da je postavite tako da prianja uz vaše lice. Ukoliko je postavite pravilno i ne ostavite prostor između maske i lica, ni vazduh ne mođe da ide nagore i izlaziće samo kroz filter. Ako nosite hiruršku ili pamučnu masku, ovaj savet za vas ne važi.

Koristite maramicu

Ovaj savet dolazi od Japanaca koji su iskusni u nošenju maski. Uzmite jednu maramicu i savijte je. Stavite savijenu maramicu na vrh maske tako da ona stoji na njoj kao štipaljka. Na ovaj način se postižu dve dobre stvari. Prvo, maramica je od materijala koji upija vlagu, i na taj način će se manje magliti naočare. Drugo, materijal je mekši i maska će biti udobnija za nošenje.

Sredstva protiv magljenja

Možete kupiti sredstva koja se koriste protiv magljenja stakala. Njihov efekat sigurno će trajati duže od sapuna ili pene za brijanje. Problem je što je to skuplja varijanta, a neka sredstva mogu izazvati i iritaciju očiju, pa bi trebalo biti oprezan.

Savijte vrh maske

Još jedan trik koji dolazi iz azijskih zemalja u kojima se često nosi maska. Kada nosite masku, samo savijte njen vrh nadole. Na taj način će biti malo više prostora između vrha maske i naočara i vazduh će imate više mesta da se raširi. 

Razmislite o nošenju kontaktnih sočiva

Mnogima je neugodno da nose sočiva, ali mogli bi da razmotre tu opciju u vreme kada je potrebno nositi maske. Oni koji nose sočiva to već dobro znaju, ali oni za one koji nemaju iskustva bitno je da kažemo da je veoma važno voditi računa o higijeni ruku da se ne bi pojavile neželjene infekcije.

Izvor: RTS