Aloja vera se koristi u medicinske svrhe još od početka 1. veka. Jedna od najpopularnijih biljaka na svetu, a raste na Arabijskom poluostrvu i u Severnoj Africi. Zbog umirujućih i lekovitih svojstava ova biljka se koristi u razne svrhe.

Izbeljivanje zuba

Slično kokosovom ulju, aloja vera odlično izbeljuje zube. Njena prirodna svojstva, uključujući i vitamin C, pozitivno utiču na plak istovremeno ga štiteći od bakterija koje izazivaju oboljenja desni. Skorašnja studija dokazala je da ekstrakt aloja vere može biti efikasan isto kao i fabrički proizvodi za higijenu zuba.

Održava hranu  svežom

Ako kupujete organsko voće i povrće, veća je verovatnoća da će se brže pokvariti. Ipak, postoji rečenje: sveže proizvode namažite tankim slojem jestive aloja vere - to će ih zaštititi od bakterija koje ubrzavaju proces kvarenja.

VIŠE: Za dobar san: ovo su biljke koje leče nesanicu

Reguliše nivo šećera u krvi

Jedno ispitivanje je pokazalo da dve kašike aloja vera soka dnevno mogu da utiču na smanjenje nivoa šećera u krvi kod dijabetičara. Kako sok od aloja vere ima prirodno sladak ukus, može da zadovolji prirodnu potrebu za slatkim, ali tako da nivo šećera u krvi ostane u granicama normale. 

Sredstvo za dezinfekciju

Antibakterijska svojstva aloja vere, čine je odličnom za upotrebu kod inficiranih posekotina (tada se koristi u obliku masti). Kako ima umirujuće svojstvo, ona aktivno deluje na ranu - ubrzava proces zarastanja i smanjuje ožiljke.

Koristi se kao lubrikant

Lubrikanti na bazi aloja vere imaju odgovarajuću pH vrednost koja je pogodna za suzbijanje infekcija i bakterija.

VIŠE: Napravite pastu za zube od morske soli

Sredstvo za suvu kožu

Aloja vera je najbezbednije i najefikasnije sredstvo koje se može koristiti u svakodnevnoj nezi suve kože kojoj je neophodna dodatna hidratacija. Kako raste u suvim predelima, aloja vera zadržava vodu koja joj pomaže da hidrira samu sebe. Osim što hidrira kožu, aloja vera pomaže i u borbi sa aknama i bubljicama.

Sredstvo protiv gorušice

Mnogi ljudi boluju od gastroezofagealnog refluksa, poznatog i kao refluks kiseline, a aloja vera je odlična alternativa koja se može koristiti umesto lekova. Ipak, važno je napomenuti da nisu sve vrste aloja vere dobre za upotrebu, ali da određene vrste ove biljke pomažu kod bolova u želucu i gorušice.

VIŠE: Lekoviti sok od krompira: reguliše krvni pritisak, popravlja varenje, jača krv

Pomaže kod opstipacije

Istraživanja su pokazala da je aloja vera efikasnije nego uobičajeni laksativi. Sok aloja vere stimuliše hidrataciju i rad creva i olakšava varenje.

Izvor: Lisa