Ako vam se zelena salata nije često nalazila na trpezi kao prilog, vreme je da promenite svoje navike. Naime, ovo ukusno povrće je veoma zdravo.

Pogledajte neke od razloga da u jelovnik češće ubacite baš zelenu salatu.

1. Ima malo kalorija i masnoća. Manja činija zelene salate sadrži samo 12 kalorija.

2. Pomaže mršavljenju. Zelena salata sadrži dosta biljnih vlakana. Pored toga što će vas zasititi, zelena salata će poboljšati varenje. Takođe, vlakna pomažu izbacivanje soli iz organizma.

3. Za zdravije srce. Vitamin C i beta-karoten iz zelene salate zajedno sprečavaju oksidaciju holesterola.

4. Sadrži omega-3 masne kiseline. Zelena salata im savršen odnos omega-3 i omega-6 masnih kiselina.

5. Bogata proteinima. Čak 20 procenata kalorija iz zelena salate dolazi od proteina.

6. Pruža miran san. Zelena salata sadrži materiju laktukarium, koja ima svojstva slična opijumu, ali bez štetnih sporednih efekata.

7. Održava optimalan nivo kiselosti organizma. Minerali u zelenoj salati pomažu otklanjanje toksina iz organizma i održavaju optimalan balans kiselosti. Ovo je značajno jer dobar nivo kiselosti daje telu energiju, pruža miran san i povoljno utiče na kožu.

8. Nizak glikemijski indeks. Hrana koja ima nizak glikemijski nivo, poput zelene salate se naročito preporučuje osobama koje vode računa o nivou šećera u krvi ili žele da smršaju.

9. Najčešće se jede sveža. Zelenu salatu skoro uvek jedemo u svežem stanju, pa u organizam unesemo mnoge lekovite materije koje bi se termičkom obradom uništile.

10. Ima odličan ukus. I pored toga što nema mnogo kalorija, zelena salata u kombinaciji sa raznim prelivima ima fenomenalan ukus. Zbog toga možete uživati u sočnoj salati i svom organizmu obezbediti korisne zdrave sastojke.

Izvor: Stvar ukusa