Gluten, protein koji se nalazi u pšenici, žitu i drugom zrnevlju, može da pokrene niz zdravstvenih problema, među kojima je i celijakija, međutim, ishrana bez glutena postala je toliko popularna da na njoj insistiraju i osobe koje nemaju osnova za brigu. Medijska pažnja usmerena na ove probleme izazvala je eksploziju proizvoda bez glutena kojima su preplavljene prodavnice i restorani.

Međutim, studija koja je privukla mnogo pažnje, a objavljena  je u magazinu Gastroenterology prošle godine, tvrdi da osetljivost na gluten možda i ne postoji. Studija je rađena na 37 subjekata koji su prijavili osetljivost na gluten, ali ne i celijačnu bolest.

Svi su podvrgnuti osnovnoj ishrani koja je obuhvatala mnogo proizvoda sa glutenom, a zatim su smenjivali tri planirana obroka: jedan sa visokim nivoom glutena, drugi sa niskim nivoom glutena, a zatim sa visokim nivoom pšeničnog proteina koji je služio kao placebo.

Rezultat studije je pokazao da su se ispitanici manje žalili na gastroenterološke probleme tokom osnovne glutenske ishrane nego kada su prešli na planirane obroke. Neki ispitanici su čak prijavili da su osetili olakšanje tokom konzumacije osnovne ishrane bogate glutenom.

Na taj način su istraživači zaključili da ni jedan od ispitanika ne reaguje značajno na gluten, tako da verovatno gluten nije ni bio razlog njihovih tegoba.

Zanimljivo je što je upravo tim ovih istraživača proglasio osetljivost na gluten postojećom u studiji objavljenoj 2011. godine, ali su kasnije odlučili da bolje ispitaju ovaj problem. Oni tvrde da nadimanje, gasovi i grčevi koje su učesnici imali možda potiču od različite osetljivosti na  hemijske ili mikroelemente u pšenici.

Takođe je moguće da su ispitanici iskusili nocebo efekat, odnosno da su očekivali da će tokom istraživanja osećati tegobe, pa ih zbog toga i jesu osećali.

Jedno ipak nije pod znakom pitanja, a to je postojanje celijačne bolesti, pri čemu gluten izaziva autoimunu reakciju u tankom crevu, sprečavajući apsorpciju važnih hranljivih sastojaka.