Ako želite da smršate, izbor namirnica i njihova priprema su najvažniji element. Nutricionisti savetuju da se izbegavaju kupovni obroci - mesne prerađevine, polupripremljena ili gotova jela, grickalice, slatkiši, slana i slatka peciva, razni namazi.

Ovakva hrana obično ima malu zapreminu, a mnogo kalorija, što znači da ćete uskoro ponovo osetiti "prazninu" u želucu. Dodati šećeri izazivaju skokove insulina, koji pojačavaju glad, a nezdrave masti u ovim namirnicama su opasne na duži rok.

Slavica Stojanović, specijalistkinja nutricionistkinja-dijetetičarka, savetuje integralne namirnice, jer one sadrže hranljive materije neophodne čoveku.

"Na putu do lepšeg izgleda i zdravijeg tela videćete odlične rezultate i napredak kada počnete da sami pravite obroke i jedete nutritivno bogatu hranu“, kaže Slavica Stojanović na svom Instagramu i navodi konkretne primere.

Evo nekoliko sjajnih izvora proteina koji su lako dostupni: nemasna mlevena govedina, pileće belo meso, oslić, jaja, tunjevina, grčki jogurt sa manje masti…

Tu je i nekoliko odličnih izvora zdravih masti: avokado, orašasti plodovi (bademi, indijski orah, lešnik..), maslinovo ulje, crna čokolada, semenke bundeve, lana, čija seme…

Izvori ugljenih hidrata koji treba da se nađu na vašoj šoping listi su pirinač (integralni, ali može i beli), kinoa, sočivo, pasulj, grašak, voće (jabuke, banane, lubenica, bobice itd.), povrće (brokoli, prokelj, šargarepa, karfiol, paprike itd.), urme…

Na kraju Slavica Stojanović napominje i zašto u kupovinu namirnica treba da idemo siti.

kupovina namirnica za dijetu.jpg
Shutterstock  

"Napravite sebi listu za kupovinu, a da biste lakše ispoštovali svoj plan, najbolje bi bilo da se držite toga sa spiska, bez dodavanja drugih namirnica. Takođe, u kupovinu idite siti, jer ako ste gladni i jede vam se nešto određeno (npr. slatkiši), velika je mogućnost da se to završi u vašoj kuhinji, a onda i u stomaku na kraju." Pročitajte i kako skinuti stomak, koje namirnice pomažu da istopimo salo sa stomaka. 

BONUS VIDEO:

Najbolji način da napravite piletinu, spremaćete samo ovako Instagram/appetizing.tv

Tekst: Lepa&Srećna / Jasmina Glišić