Sve je veće interesovanje za Ozempik, formulisan kao lek protiv dijabetesa, koji se u Americi, ali i drugim zemljama zloupotrebljava u borbi protiv gojaznosti.

Dosad je poznato da on može da izazove mučninu, povraćanje, bolove u stomaku, pa čak i nesvesticu. Jedan stručnjak ukazuje na moguću opasniju i dugotrajniju posledicu nepravilne upotrebe ovog leka.

"Ozempik je, zapravo, semaglutid, ista supstanca kao i Vegovija ili Mundžaro, lekovi koji se primenjuju u Americi", objasnio je profesor Robert Lustig, sa Univerziteta Kalifornija u San Francisku.

"Ta formula imitira efekte jednog hormona koji izaziva osećaj sitosti. Međutim, velika nova klinička studija semaglutida je pokazala da učesnici koji su primali semaglutid gube ne samo masti već i mišićnu masu", upozorava dr Lustig. "Čak 40 odsto težine koju su izgubili činili su mišići."

I dok ova posledica kod vrlo mladih osoba ne deluje izuzetno opasna, jer se kod njih mišićna masa može obnoviti, za starije može biti pogubna.

misici.jpg
Shutterstock  

Posle 30. godine, telo svake decenije prirodno gubi između tri i osam odsto mišićne mase. Svaki period neaktivnosti zbog neke bolesti ili preloma ovaj gubitak čini još većim. Nakon 60. godine, procenat opadanja mišićne mase je najveći i osnovni je uzrok ili činilac nepokretnosti starijih osoba.

"Ako bi se starijima dogodilo da, zbog zloupotrebe semaglutida izgube veliki procenat preostale mišićne mase, za njih bi to moglo da znači skoru smrt", upozorava dr Lustig.

starija zena uzima ozempik.jpg
Shutterstock , Douglas Cliff 

Pored njega, na skupu u San Francisku održanom prošle nedelje, govorio je i dr Džemi Ard, profesor Medicinskog fakulteta Vejk Forest. On je bio u prilici da radi kao konsultant za kompanije koje proizvode nove lekove protiv gojaznosti. On upozorava i na visoku cenu ovih medikamenata, kao i na opasnost da im se "popularnost" širi preko društvenih mreža umesto da budu isključivo propisani od strane lekara.