O unosu vitamina i pravilnih namirnica obično vodimo računa kada se razbolimo. Tada pokušavamo "instant" da ojačamo imunitet, a preporuka lekara je da nam zdrava ishrana bude svakodnevna rutina.

Za portal "Lepa&Srećna" govori specijalista, strukovni nutricionista-dijetetičar Jovana Srejić Ferluga o tome koje navike u ishrani slabe imuni sistem.

"Prevelik unos prostih ugljenih hidrata (belog brašna i šećera), nedovoljan unos tečnosti, prevelik unos rafinisanih i hidrogenizovanih ulja (kukuruzno, kanola, suncokretovo, sojino ulje, ulje semena pamuka)", kaže Ferluga i ističe da treba unositi namirnice koje jačaju imuni odgovor organizma.

Namirnice koje štete imunitetu
Privatna Arhiva/Youtube / Prepper Princess 

"Treba unositi povrće iz porodice kupusnjača (karfiol, brokoli, prokelj, kupus, kelj, ren, keleraba). Ova grupa povrća bogata je antikancerogenim, biološki aktivnim jedinjenjima izocijanatima. Takođe, i namirnice koje su izvori omega 3 masnoća: riba severnih hladnih mora, laneno seme, čia seme i orasi", tvrdi ona i podseća koliko je važno da unosimo hranu koja je bogata vitaminima.

  • Hrana koja je izvor vitamina C: Citrusi, kivi, Bobičasto voće (maline, kupine, borovnice, brusnice, jagode, ribizle), paprika, peršun, spanać, kelj, brokoli, prokelj.
  • Cink:  crveno meso, morski plodovi, mahunarke, semenke, jezgrasto voće
  • Antioksidanti (vit C, vitamin E, beta kroten, Selen, Cink)
  • Vitamin D je takođe veoma značajan nutritivni element, koji jača kosti, utiče na dobro raspoloženje, ali i na zdravlje i funkcionalnost celog organizma. Kako kreću topli dani možemo da se oslonimo na izlaganje Suncu.

Probiotici su spadaju u dobre bakterije jer koriste organizmu da bude zdrav. Oni nisu samo neophodni za zdrava creva, već i za naše celokupno zdravlje. 

Hrana koja jača imuni sistem

  • Supa od kostiju: bogata je vitaminima i mineralima i deluje umirujuće na respiratorna stanja
  • Beli luk: može da smanjiti upalu, ojača vaš imuni sistem kako bi se efikasno borio protiv infekcija
  • Crni luk: kao i beli luk moćan je borac protiv infekcija, koji jača imuni sistem i smanjuje upalu
  • Jabukovo sirće, ima snažno dezinfekciono dejstvo, čak i prema najotpornijim bakterijskim sojevima i virusima. Koristite ga za začinjavanje salata ili pripremu napitaka
  • Avokado, masline i maslinovo ulje koje je sjajan izvor mononezasicćenih zdravih masti koje su izuzetno značajne za imuni sistem

Začini će mnogo jela učiniti ukusnijim, ali oni i blagotvorno deluju na imuni sistem, a posebno đumbir koji je jedan od najmoćnijih začina koji pomaže u smanjenju upale, jačanju imuniteta, smanjenju grlobolje i smanjenju nivoa bola, ali i kurkuma koju možete dodati u potaže, limunadu čaj ili voćni smuti.

kurkuma prah.jpg
Shutterstock  

Začinske biljke kao što su ruzmarin, origano, bosiljak, timijan, dodajte u salate i koristite za mariniranje i začinjavanje mesa.

Za jačanje imuniteta unosite i čajeve od đumbira, matičnjaka (lemon balm), maslačka, čaj od ehinacee...

Tekst: Lepa&Srećna