Sa godinama brzina metabolizma se usporava, a samim tim dolazi do povećanje telesne mase. Jubilarni 40. rođendan je prekretnica za mnoge stvari, pa i za metabolizam. Tada treba povesti računa o ishrani, a posebno ako se već stvorio "šlauf oko struka". 

Nutricionista Devin Aleksandar savetuje da se u ishranu uvede više bobičastog voća, jer je bogato antioksidansima, i deserta sa niskim sadržajem šećera.

"Na primer, možete jesti desert od čokoladnog pudinga sa grčkim jogurtom, tamnim kakao prahom, stevijom i prstohvatom morske soli“, rekao je on i istakao da u ishrani treba da bude proteina - učestvuju u izgradnji mišića i ubrzavaju metabolizam.

"Smanjenje unosa skrobnih ugljenih hidrata smanjuje želju za slatkišima i rizik od prejedanja", tvrdi Aleksandar i podseća da bi žene koje su ušle u petu deceniju trebalo da se oproste od alkohola.

"Prvo, ima visok sadržaj kalorija, a drugo, često nas tera da nešto grickamo", tvrdi on i ističe da je svako jelo dozvoljeno ali da je ključna stvar veličina porcije. 

Dakle, stvar je u veličini porcija, a ne u izbacivanju namirnica. Sve što treba jeste da pre kuvanja odredite veličinu porcije i ne dozvolite ukusnom jelu da vas "ponese".

Kako da smršate ako ste prešli pedesetu
Youtube/Printscreen/Jenifer Jenkins 

Najčešće jedemo duple porcije, ako ne i trostruke kada smo kod kuće. Polovina šolje makarona je sasvim dovoljna mera za većinu ljudi, a ako se bavite nekom fizičkom aktivnošću onda možete dodati i malo više“, savetuje nutricionista.

Tekst: Lepa&Srećna