Da nije bilo hitne reakcije lekara, manekenka Mora Higins sada više ne bi bila među živima. Lepotica koju na Instagramu prati 3,5 miliona ljudi otkrila je da je dobila sindrom toksičnog šoka od - običnog tampona.

Obično se ovaj sindrom javlja kod mladih žena, tokom menstruacije, mada može ugroziti i decu ili muškarce. Nastaje kad bakterije uđu u telo, a potencijalni "ulaz" može biti i samo opekotina ili neka druga povreda. Evo zašto nastaje kod žena koje koriste tampone...

"Znam da tampon ne sme dugo da stoji", ispričala je Mora na britanskoj televiziji, u želji da pomogne i drugima kako im se ovo ne bi dogodilo. "Kad je doktor u meni našao tampon, bio je tu već tri meseca - zaglavljen u grliću materice!"

mora higins 0716334141.jpg
Profimedia 

Mora se dugo nije osećala dobro, ali nije znala šta se dešava. Kada dođe prodora stafilokoka ili streptokoka u krvotok, oni otpuštaju veoma opasne toksine. Simptomi obično počinju iznenadnom visokom temperaturom - iznad 38,9C. Za nekoliko sati, razvija se klinička slika koja podseća na grip - glavobolja, bol u grlu i mišićima, kašalj.

Zatim se javljaju mučnina, povraćanje, nesvestica, vrtoglavica, konfuzija. Neophodno je odmah delovati antibioticima, a ponekad dati i kiseonik. Pacijent treba da unosi dosta tečnosti, a lekar će možda prepisati i lekove za kontrolu krvnog pritiska.

tampon.jpg
Shutterstock  

Prema uputstvima za korišćenje tampona, savetuje se da se menjaju na - maksimalno - osam sati. Lekari kažu da valja uzimati one koji minimalno upijaju, naizmenično koristiti tampone i uloške, kao i primenjivati maksimalne higijenske mere pri njihovoj upotrebi. To znači - temeljno pranje ruku pre i posle zamene.

"Dešava se da devojka zaboravi tampon preko noći", priznaje Mora. "Naročito ako je provod bio buran. Ali važnije od svega je da o menstruaciji i korišćenju tampona otvoreno razgovaramo, a ne da ga krijemo u rukavu kao ja kad bih krenula u toalet dok sam bila u srednjoj školi", kaže manekenka.

Tekst: Lepa&Srećna