Proleće je vreme kada na red dolazi spremanje i čišćenje kuće. Ako ne znate kako da počnete, obratite pažnju na ono što vam stvara najviše nereda.

Alison Kartvrajt iz Baltimora se profesionalno bavi sređivanjem prostora. U svojim objavama na TikTok-u često deli praktične savete koji mogu da olakšaju organizaciju. Jedan od njih se odnosi na 17 stvari koje treba da izbacite iz doma.

1. Šminka kojoj je istekao rok trajanja

"Želim da bacite sve svoje stare kozmetičke proizvode kojima je istekao rok trajanja. Losioni i šminka imaju rok i mogu da sadrže neke prilično nezgodne bakterije. Zato dozvolite sebi da se rešite stvari koje ne koristite", poručila je pratiocima. Zaista, ovaj korak može da napravi veliku promenu u organizaciji.

2. Stari lekovi

Mnogi od nas ne proveravaju rok trajanja na lekovima, ali bilo bi dobro da se ova navika uvede bar jednom godišnje. Na proleće, tokom čišćenja, pregledajte sve ormariće ili fioke u kojima držite lekove i oslobodite se onih starih.

3. Stara pošta

Ponekad niste sigurni da li će vam račun, garantni list ili neki drugi papir ponovo zatrebati, pa ga odlažete "na sigurno". Ne zaboravite da izbacite iz kuće sve te papire koji više ne mogu da vam koriste. kao i stara pisma, ukoliko nemaju sentimentalnu vrednost.

4. Stare čestitke i pozivnice

Ako neke čestitke za vas imaju poseban značaj, sačuvajte ih, ali kada je reč o onima čija je svrha samo da prenesu poruku "srećan rođendan", nema potrebe da ih čuvate dugo. Pozvnice za venčanja ili druga slavlja su takođe stvari koje prave nepotreban haos u vašem domu.

5. Činije i zaboravljena, zamrnuta hrana

Svaka kuhinja ima plastične posude sa poklopcima u kojima čuva hranu, ali tu su i one kojima nedostaje poklopac, ručka, probušene su ili iz nekog drugog razloga neupotrebljive. Nemojte uzalud čekati da one dobiju neku svrhu, jednostavno bacite činije i oslobodite se nereda.

ciscenje kuhinje i sudopere-min.jpg
Shutterstock  Čišćenje kuhinje

6. Prazne kutije

Sigurno neće biti prilike da ponovo spakujete šporet ili televizor u kutiju. Zapamtite ili zabeležite ukoliko na kutiji postoji neki serijski broj i bacite ih bez daljeg razmišljanja.

7. Odeća koju ne nosite

Kada na red dođe ormar, posvetite dovoljno vremena da se oslobodite svega što niste obukli više od nekoliko meseci. Osećaćete se mnogo bolje kada izbacite odeću koju ne nosite.

8. Haos u frižideru

Uđite u kuhinju i bacite svu hranu kojoj je istekao rok trajanja. Iskoristite priliku da prebrišete i očistite ormariće. Ovaj korak će možda doprineti i tome da uvidite kakve namirnice kupujete i da li biste mogli da birate zdravije varijante.

9. Istrošeni peškiri

Ako ne pomažu trikovi za omekšavanje peškira, jer su izuzetno stari, bacite ih i nabavite nekoliko novih. Ta promena će vam osvežiti kupatilo .

10. Kuhinjski uređaji koje ne koristite

Otarasite se svih kućnih aparata koje ne koristite, naročito blendera u kojima spremite nešto jednom godišnje. Bacite ili poklonite svaki uređaj koji niste koristili u poslednjih 6 meseci ili duže.

11. Stare gaće i čarape

Stari donji veš ili pocepane čarape vam nikako nisu od koristi, zato se potrudite da ih redovno menjate. Ako čarape nemaju par, takođe ih bacite, ne nadajte se da ćete ikada pronaći drugu čarapu.

12. Stari koferi i torbe

Sigurno imate nekoliko torbi ili kofera koji godinama stoje negde izdvojeni, a niste sigurni da li ćete ih ikad upotrebiti. Vreme je da ih se konačno oslobodite.

13. Tanki ofinferi

Bacite sve ofingere koji su tanki, napravljeni od žice ili loše plastike. Oni su namenjeni za jednokratnu upotrebu i zato ih nemojte držati dugo u ormaru.

14. Stari kablovi

Bacite sve rezervne kablove i punjače koje čuvate jer "mogu da zatrebaju". Šansa da ih nekada iskoristite je zaista mala, a prave vam nered.

15. Višak posteljine i stari prekrivači

Bacite istrošenu posteljinu i setove koji zauzimaju mnogo prostora, a retko ih koristite. Takođe, oslobodite se čaršava koji ne odgovaraju dimenzijama vašeg kreveta.

16. Dupli kuhinjski pribor

Oslobodite se svih duplikata kuhinjskog pribora. Ne morate da imate više od jednog otvarača niti više od dve varjače. Napravite funkcionalnu kuhinju u kojoj je sve što imate korisno.

17. Olovke

Bacite sve suvišne olovke, zadržite samo nekoliko onih koje vam se sviđaju. One koje ne rade verovatno ne bi trebalo ni da pominjemo.

Pogledajte video profesionalne organizatorke enterijera, a pročitajte i kako da očistite četkice za šminkanje u 7 koraka.

saveti za organizaciju doma TikTok/wonderlandallys

BONUS VIDEO:

Organizacija kuhinje Instagram/buysmart.gadgets

 Tekst: Lepa&Srećna/K.L.