• Sastojci:
  • 1,5 kg dobro zrelih očišćenih kajsija
  • 400 g šećera
  • sok od 1 većeg limuna
  • mahuna vanile

Kajsije oprati i iseći na četvrtine.

Preliti limunovim sokom i šećerom i rukama izmeljati kajsije da dobijete kašu, po želji možete ostaviti komadiće ali će se i oni raspasti tokom kuvanja.

Delove voća ako su oštećeni odstranite a koštice nemojte bacati, uz dodatak još kajsija i koštica možete napraviti odličan liker.

Sipati masu u veću šerpu, dodati mahunu vanile i staviti da se kuva na jaku vatru, kad provri, smanjite malo temperaturu i kuvati povremeno mešajući, kad počne da se zgušnjava, morate često da mešate da ne zagori.

Džem je gotov kad povučete varjačom po dnu i vidite put iza nje.

Tegle operite sapunicom za sudove i vrućom vodom i bez sušenja stavite ih u vruću rernu da se osuše.

Kad je džem gotov, izvadite mahunu vanile, rasecite je na pola i istrugati tupom stranom noža semenke, vratite ih u šerpu, promešajte i punite vruće tegle vrućim džemom.

Koristite kuhinjske rukavice da se ne opečete.

Napunjene tegle zatvorite opranim i sterilisanim zatvaračima i vratite nazad u vrelu rernu i ostavite ih da se ohlade u rerni.
Tokom hlađenja same će se vakumirati.

Ohlađene i vakumirane tegle čuvati u špajzu.

Izvor: Pomoravka