Sastojci:

  • 1 kg nektarina
  • 2 neprskana limuna
  • 1 štapić vanile
  • 1 kesica sredstva za pripremu džema
  • 700 g šećera

Priprema: Nektarine operite, očistite od koštica i sitno naseckajte. Limunove dobro operite, presecite ih na pola i iscedite sok, a kore sačuvajte. Štapić vanile presecite po dužini, pa tupom stranom noža sastružite semenke. U široku šerpu stavite isečene nektarine, prelite ih limunovim sokom i dodajte im semenke i štapić vanile kao i polovine isceđenih limunova. Dobro promešajte, pa ostavite da odstoji neko vreme da se pomešaju ukusi. Sredstvo za kuvanje džema pomešajte s delom šećera (prema upustvu na pakovanju) i pospite ga po nektarinama i dobro promešajte. Stavite na srednje jaku vatru. Kad provri, polako dodajte ostatak šećera, neprestalno mešajući i pustite da ponovno provri. Kuvajte još 3 minuta. Maknite sa vatre i skinite penu s površine, pa još vruć džem ulijte u zagrejane sterilizovane tegle. Dobro zatvorite i ostavite da se potpuno ohladi.

Izvor: Lisa