Sastojci:

2 kg jabuka

400 g šećera

2 x po 125 ml vode

2 x po 15 ml soka od limuna

1 kesica vanile pola

kašičice soli

50 ml ruma ili 2 kesice vanil šećera sa ukusom ruma

Priprema:

Jabuke oprati, iseći na polovine i očistiti.

Ako imate presu za paradajz kroz koji paradajz očistite od ljuski i semenki, onda nemojte ljuštiti jabuke a ako nemate, onda oljuštite jabuke i njih iseći na kockice, staviti u šerpu, dodati limunov sok i vodu.

Ja moje jabuke nisam ljuštila, niti sam vadila semenke ni onu ljuspu od semenki, već sam sve zajedno kuvala, jer sam na kraju propasirala jabuke kroz cediljku koja izgleda kao ova na slici.

Poklopiti šerpu i kuvati jabuke oko 20 minuta ili dok vam jabuke ne omekšaju.

Omekšale jabuke ili propasirati kroz ovu cediljku ili staviti u multipraktik i samleti u pire.

Ostaviti na stranu.

U što širu šerpu, sa debljim dnom sipati 300 g šećera, ali da vam je svuda šećer ravan, dodati vodu i 1 kašiku limunovog soka i pustiti da se kuva na osrednjoj temperaturi.

Kad počne polako da rumeni i kad bude boja karamela koju volite, sklonite sa ringle i dodajte pire od jabuka ( budite pažljivi, hoće da pršti) i mešajte sve zajedno dok se karamel ne otopi i sjedini sa pireom.

Sipajte ostatak šećera i vanilin šećer i kuvati 10 do 15 minuta, neprekidno mešajući. Džem je kuvan kad povučete varjačom a iza nje ostaje čista linija.

Recept: Zorica Pavlović

Izvor: Pomoravka