Pojavila se buđ u džemu? Ne uklanjajte samo površinu – saznajte zašto je to opasno i kako bezbedno sačuvati staklenu teglu za sledeću turu zimnice.

Jedan od najčešćih problema kod čuvanja domaćih džemova je pojava plesni. Iako je vidljivi sloj plesni odmah očigledan, mnogi ne shvataju da plesan u džemu može biti mnogo opasnija nego što izgleda na prvi pogled.

Premda je sadržaj tegle već nepovratno uništen, mnogi zaboravljaju da sama staklenka još uvek može biti korisna, piše Foodie Score.

Opasnosti koje se kriju u buđavom džemu

Iako je primamljivo samo ukloniti vidljivi sloj plesni i nastaviti koristiti džem, stručnjaci sa Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta upozoravaju da to može biti opasno. Ispod površine plesni razvija se mreža korenastih niti, tzv. micelij, koja prodire kroz čitav sadržaj tegle.

Osim toga, određene vrste buđi mogu stvarati mikotoksine – otrovne supstance koje ne možete videti, osetiti ili pomirisati, a prisutne su u celom džemu, ne samo u delu prekrivenom buđi. Konzumacija mikotoksina može izazvati razne zdravstvene probleme, od probavnih smetnji do ozbiljnijih dugoročnih posledica poput oštećenja jetre i bubrega ili povećanog rizika od karcinoma.

Buđ u tegli je opasna
Buđ u tegli je opasna Foto: OlegD/Shutterstock

Bacite džem, sačuvajte teglu

Zbog nevidljive pretnje, jedino sigurno rešenje je baciti ceo sadržaj tegle u kojoj se pojavila buđ. Ne rizikujte svoje zdravlje pokušavajući da spasite nekoliko kašika džema.

Ipak, staklenu teglu i poklopac nemojte bacati. Staklo se može višekratno koristiti bez gubitka kvaliteta. Nakon što ste bacili džem, teglu i poklopac temeljno operite vrućom vodom i deterdžentom, a zatim pravilno sterilizujte kako biste uništili sve preostale spore plesni i bakterije. Tako ćete biti sigurni da su spremni za sledeću turu zimnice.

Buđ u tegli je opasna
Buđ u tegli je opasna Foto: alfredhofer/Shutterstock

Prevencija je najbolje rešenje

Da biste izbegli buduća razočaranja, fokusirajte se na prevenciju. Tri su ključna koraka za džem bez plesni:

  • Besprekorno sterilizovanje: Pre punjenja, obavezno sterilizujte staklenke i poklopce. Najpouzdanija metoda je kuvanje u ključaloj vodi najmanje 10 minuta. Ovo je korak koji se ne sme preskočiti.
  • Hermetičko zatvaranje: Pravilno zatvorena staklenka stvara vakuum koji sprečava ulazak vazduha i mikroorganizama. Nakon što se džem ohladi, proverite da li je poklopac uvučen. Ako se pri pritisku čuje "klik", tegla nije dobro zatvorena i takav džem treba prvi potrošiti i čuvati u frižideru.
  • Pravilno skladištenje: Neotvorene staklenke čuvajte na hladnom, tamnom i suvom mestu, poput smočnice. Izbegavajte blizinu izvora toplote ili direktnu sunčevu svetlost, jer promene temperature mogu oslabiti vakuumski čep. Nakon otvaranja, džem uvek držite u frižideru.

Tekst: Net/ Lepa&Srećna/ Radmila Ilić

BONUS VIDEO:

06:06
Da li je zimnica zdrava ili ne?  Izvor: Kurir televizija