Farbanje uskršnjih jaja je inspirativno mnogim ženama, a ponekad i svim članovima porodice. Koliko god novih trendova da se pojavi, tradicionalne metode ostaju aktuelne i mnogima omiljene. Jedna od najpopularnijih je otiskivanje oblika liske, cveta ili travke na ljusku jajeta. Jednostavna je, a daje sjajne rezultate.

Šta vam je potrebno za ovu tehniku?

Za tehniku ukrašavanja jaja liščicama, travkama i cvetovima potrebno vam je:

  • svilena unihop čarapa
  • liske i travke po izboru
  • šerpa za kuvanje ili bojenje jaja
  • jaja
  • makaze
  • konac

Kako da ukrasite jaja ovom tradicionalnom tehnikom?

14:34
Korak 1

Pripremite jaja

Ako želite da boja bude jasnija, a kontrast sa šarom jači, možete da izbelite jaja uz pomoć dva sastojka koja imate u kući ili da nabavite jaja koja su već bela. To nije obavezno, možete da koristite i jaja standardne boje, ali je važno da uklonite sve nečistoće i pečate sa ljuske.

14:37
Korak 2

Isecite liske i travčice

Biljke koje ste ubrali u dvorištu ili u obližnjem parku iskoristite dok su sveže. Isecite ih tako da vam stabljike ne smetaju i da možete lepo da ih prislonite na ljusku jajeta. Najlepše će izgledati liske deteline, peršuna ili maslačka.

14:40
Korak 3

Ubacite jaja u čarapu

Postavite liske na jaje, a onda ih ubacite u svilenu čarapu. Važno je da sve dobro zategnete, kako se liske ne bi pomerale tokom kuvanja, a onda zavežite konac čvrsto što bliže jajetu. Ponavljajte postupak dok ne ispunite čarapu celom dužinom.

14:44
Korak 4

Obojte ih uobičajeno

Nakon što ih uvežete u čarapi, obojite ih uobičajen način, a u vodu dodajte boju po želji. Nema potrebe da se kuvaju duže nego inače. Ako koristite već skuvana, izbeljena jaja, čarapu sa jajima potopite u toplu vodu sa bojom. 

14:47
Korak 5

Skinite liščice i obrišite jaja

Kada se jaja skuvaju i ohlade, uklonite čarapu i liščice. Dobro obrišite jaja krpicom, tako da na njemu ne budu ostaci travčica. Spakujte ih u korpicu po izboru i spremni dočekajte Uskrs!

Foto: Shutterstock Ova tradicionalna metoda daje fenomenalne rezultate.

 Pogledajte i 3 načina da ukrasite jaja od stiropora.

BONUS VIDEO:

Kako se farbaju jaja  Instagram/kelsimsavage

 Tekst: Lepa&Srećna/K.L.