Približava se Uskrs, najznačajniji hrišćanski praznik koji se najčešće obeležava uz bogatu trpezu. Ako se opredelite za specijalitete od mesa ili za roštilj, obavezno unapred pripremite marinadu. Čak i ako imate veoma kvalitetne komade mesa i savršene tehnike za pečenje, teško da ćete moći da postignete punoću ukusa bez marinade. Možete jednostavno da je spremite i postignete pikantan ukus mesa.

Sastojci za marinadu

  • 1 kašičica čilija u prahu ili jedna suva, ljuta papričica
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica bibera
  • 1 kašičica suvog začina ili začina za meso
  • 2 čena belog luka
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 supena kašika crvene paprike
  • jedna čaša ulja po izboru
  • 1 kašičica kurkume
  • 2 supene kašike senfa
  • jedan struk ruzmarina
  • majoran i bosiljak po ukusu

Priprema marinade

Iseckajte sitno beli luk sitnoi stavite ga u činiju. Dodajte ulje i sve preostale začine. Sve zajedno dobro izmešajte. Umočite komade mesa koje želite da pečete ili pržite za uskršnju trpezu a zatim preko stavite kolutove crnog luka. Poklopite činiju i stavite je u frižider da odstoji nekoliko sati, a nije greška ni ako meso odstoji nešto duže ili preko noći. Ako su komadi mesa deblji, izbockajte ih viljuškom na nekoliko mesta, kako bi bolje primili ukus marinade i miris začina.

Pogledajte i 4 načina da postavite sto za Uskrs.

BONUS VIDEO:

Instagram/linda__atkinson  Najlepši ukras na pogači pomoću bakinog miljea

Tekst: Lepa&Srećna/K.L.