Sve su popularniji prirodni načini farbanja jaja, pa domaćice uživaju da isprobaju još neki način pored tradicionalnog bojenja u lukovini. Zato na vreme nabavite nekoliko namirnica koje će dati jajima za Vaskrs specifičan izgled.

Neobičnu roze nijansu dobićete pomoću cvekle. Dovoljno je da narendate jednu cveklu, dodate par čaša vode i ostavite na tihoj vatri da polako vri dvadesetak minuta. Procedite, dodajte dve kašike alkoholnog sirćeta i sipajte u šerpicu ili činiju. Potopite tvrdo kuvana jaja i ostavite da stoji oko pola sata. Najjače nijanse dobićete ako ostavite jaja preko noći. U tom slučaju, šerpu smestite u frižider.

farbanje jaja za uskrs prirodne boje.jpg
Shutterstock  

Prirodnu ružičastu boju daju i koštice i kora avokada. Sačuvajte ih kad pripremate ovo voće za jelo, pa otkuvajte u vodi dok ne puste željenu nijansu. Pred farbanje jaja dodajte i malo alkoholnog sirćeta. Lepu crvenu nijansu daju i paprika u prahu, ali i semenke nara. Nar možete i iscediti u sok, pa u njega potopiti kuvana jaja.

Tople žute boje dobijaju se pomoću kurkume. Dve kašike praha sipajte u pola litra vode i ostavite da vri na niskoj temperaturi pola sata. Dodajte kašiku alkoholnog sirćeta i potopite kuvana jaja. Izvadite posle pola sata i obrišite, pa istrljajte krpicom natopljenom biljnim uljem.

farbanje jaja za uskrs 8.jpg
Shutterstock  

Rustična jaja u smeđim nijansama dopadaju se svim zaljubljenicima u minimalizam. Za to je potrebno da sačuvate talog ispijene kafe (držite ga obavezno u frižideru). Pred farbanje, prokuvajte ga oko pola sata na tihoj vatri, dodajte kašiku alkoholnog sirćeta i potopite jaja na oko pola sata.

farbanje jaja za uskrs 4.jpg
Instagram / studio_p_m_ 

Nežne plave nijanse možete dobiti pomoću borovnica, a dovoljno je da jednu šaku prokuvate dok ne puste jaku boju. I u ovu vodu treba dodati belo sirće, pa tek onda spustiti jaja da se farbaju. Za ove potrebe može se koristiti i voće koje nije najsvežije. Ipak, imajući u vidu cenu, za farbanje jaja u plavu boju je ekonomičnije koristiti crveni kupus. Postupak je isti, a dobićete nešto svetliju nijansu.

farbanje jaja za uskrs ukrasi.jpg
Shutterstock  

Ako želite zelenu boju, prirodan efekat ćete dobiti kuvanjem spanaća u vodi za farbanje jaja, a za jačinu dodajte i par kašika spiruline. Možete koristiti uobičajeni način ukrašavanja - pomoću listova i cvetića pričvršćenih uz jaja pomoću najlon čarape.

Još ideja za farbanje jaja pogledajte u našoj galeriji slika. 

Instagram / studioirisai, Instagram / the.photography.bar Kreativne ideje!

Tekst: Lepa&Srećna