Pečeno pile može biti specijalitet za ponos ako se poštuju određena pravila. Primenite ove savete i uživajte u pečenoj piletini o kojoj se mašta!

1. Nemojte kupovati pile lošijeg kvaliteta, tražite domaće!

Kada god ste u mogućnosti, kupite kvalitetno pileće meso. Čak i ako je potrebno malo više novca i truda, verujte, bićete nagrađeni savršenim gurmanskim obrokom.

2. Ne plašite se začina

Ne samo da je dobro posoljeno pile ukusnije, već će vam podariti i zlatni hrskavu kožicu. Dobro posolite i pobiberite piletinu pre stavljanja u rernu. Ne zaboravite da začinite i donju stranu pileta, kao i ispod krilaca i bataka. Meso možete začiniti tako što ćete pile napuniti svežim začinima, limunom, belim ili crnim lukom. Tako će meso upiti divnu aromu dok se peče.

3. Ne stavljajte hladno ili vlažno pile da se peče.

Pre nego što stavite pile da se peče, držite ga na sobnoj temperaturi oko pola sata. Ako stavite u zagrejanu rernu ledeno pile, neće se ravnomerno ispeći. Takođe, nemojte peći ni tek oprano, vlažno pile jer može na kraju imati gnjecavu kožicu. Zato, pre pečenja dobro osušite piletinu.

4. Pripremite po svom ukusu.

Postoje dve varijante pripreme piletine - brzo pečenje na jakoj temperaturi ili sporije na nešto manjoj temperaturi. Način prirpeme zavisi od toga kakvo meso volite. Za lepljivo meso koje se raspada, izaberite dugo pečenje na nižoj temperaturi. To bi otprilike bilo tročasovno pečenje na 150 stepeni.  S druge strane, ako želite hrskavu kožicu, pile najpre propržite u tiganju dok kožica ne porumeni, a zatim pecite u rerni 35-40 minuta na 220 stepeni.

5. Ne zaboravite da ostavite meso da "odmori".

Iako vas miris pečenog pileta mami, odolite iskušenjima i ostavite dovoljno vremena sokovima u piletu da se lepo rasporede. Kada meso izvadite iz rerne, ostavite ga bar 15 minuta i tek onda secite. 

6. Iskoristite sokove.

Kvalitetno pile tokom pečenja ispušta dosta ukusne tečnosti i masnoće. Zato ispod i oko pileta stavite povrće po želji kako bi upilo te ukusne sokove i bilo savršeno sočno. Možete nakon vađenja pileta iz pleha, stavite hleb isečen na kockice i zatim vratite u rernu da se zapeče. Biće to super dodatak!

Izvor: Stvar ukusa