Da bi vam pržena hrana bila perfektno spremljena i imala vrhunski ukus, potrebno je da se pridržavate nekoliko pravila.

1. Isecite hranu na približno iste delove kako bi se ravnomerno ispržila.

2. Kako bi se namirnice uvaljane u prezle bolje ispržile, stavite ih da odstoje bar 30 minuta pre prženja.

3. Hranu koja se priprema u dubokom ulju treba pripremati u dubokoj posudi, a ulje bi trebalo da zauzme trećinu posude. Visoke, uske posude produžavaju upotrebnu vrednost ulja, s obzirom da je manja površina izložena kiseoniku.

VIŠE: Kulinarski trik koji sprečava lepljenje hrane za dno prilikom prženja (VIDEO)

4. Koristite kuhinjski termometar kako bi održavali konstantnu temperaturu prženja.

5. Pržite iz više puta manje količine hrane kako tokom prženja ne bi opala temperatura ulja, a hrana postala masna.

6. Nakon prženja, hranu stavite na ubrus papir ili rešetku kako bi se oslobodila viška masnoće.

VIŠE: Pet grešaka na ženskom jelovniku

7. Prelive i začine nanesite na hranu odmah nakon prženja, kako bi dodaci bili lepo upijeni dok je hrana vruća.

8. Ukoliko prženu hranu ne planirate da poslužite odmah, možete je držati u rerni uključenoj na 90 stepeni, kako bi ostala hrskava.

9. Između dve serije prženja hrane ponovo zagrejte ulje do optimalne temperature za prženje.

10. Nikada ne ostavljajte hranu koja se prži ili ulje koje se greje bez nadzora. Može se desiti da se pregreje, a time nastaje velika opasnost od požara.

Izvor: Stvar ukusa