Pogača je idealna za situacije kada ste ostali bez hleba, a nemate vremena da mesite i čekate da narasta testo.
Idealna je i kada bukvalno želite da se zasladite hlebom, da imate nešto lepo sa puno korice za "močenje", da prosto uživate. Posna je, pa je možete spremiti i za dane posta.
Savršena u svakom smislu i vredi je isprobati.
Za dvoje, dovoljna je ona od 250g brašna, ispečena u maloj tepsiji. Vi povećajte mere po potrebi.
- Sastojci:
- 250g mekog brašna
- 125 ml kisele vode
- 50 ml ulja
- pola kesice praška za pecivo (6g)
- pola ravne kašičice soli (3g)
U posudu za mešenje prosejte brašno sa praškom sa pecivo i dodajte so, pa izmešajte. Napravite udubljenje u brašnu, dodajte ulje i kiselu vodu, pa zamesite glatku loptu testa. Testo lepo izradite, mesite bar 5 minuta. Ono se ne lepi i lako je za rad pa nema potrebe za dodavanjem ekstra brašna.
Tepsiju za pečenje nauljite ili postavite papirom. Prebacite na sredinu loptu od testa, pa nauljenim rukama razvucite u krug prečnika oko 20cm.
Viljuškom dobro izbockajte površinu testa, jer ako se to ne uradi, tokom pečenja će se gornja kora odovjiti od ostatka testa. Pospite po želji susamom.
Testo prekrijte krpom ili providnom folijom, ne bukvalno preko testa nego preko posude, pa ostavite da se odmara dok se ne zagreje rerna. Pogaču peći 15 minuta dok lepo ne porumeni sa svih strana.
Pečenu pogaču odmah, tako vrelu, zaviti u kuhinjsku krpu, pa ostaviti na rešetki da se prohladi.
Najslađe je da se lomi rukama.
Ova pogača se može praviti i od mešavine raženog, T950 i graham brasna. Prva dva po 75g grama i ostatak graham. Ulje se može koristiti maslinovo, a umesto praška za pecivo malo sode bikarbone, oko 3g.
Izvor: U džaku brašna