Sastojci:

  • 200 g brašna
  • 2 jaja
  • 250 g izblendiranog mesa japanske jabuke
  • 100 g urme
  • 50 g oraha
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 1/2 kašike praška za pecivo
  • 1 kašika cimeta
  • 1/2 kašike muskatnog oraščića

Originalan recept za čapati hleb: ovako pleme Hunza pravi najzdraviji hleb već 2 000 godina

Priprema:

Prokuvanu urmu sitno iseckajte pa je pomešajte sa brašnom, praškom za pecivo, začinima i orasima. U drugoj posudi sjedinite ulje, jaja i izblendiranu japansku jabuku. Sastavite obe smese i pecite u kalupu za hleb u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Kad hleb poprimi zlatno-žutu boju probodite ga čačkalicom kako biste proverili da li je gotov. Ako je čačkalica suva, hleb je pečen. Možete ga servirati samog, ali i uz neko drugo jelo. Reakcije vaših voljenih će biti odlične.

Izvor: Savjeti

KAKO SE PRAVI TURSKI HLEB: čuveno pecivo lavaš po receptu sultanije Mihrimah (FOTO)

Poznata turska glumica Pelin Karahan, nezaboravna sultanija Mihrimah iz "Sulejmana Veličanstvenog",  nakon drugog porođaja vratila se na male ekrane, i to lepša nego ikada, piše Lepa & srećna. Međutim, ovog puta ne glumi već vodi kulinarsku emisiju "Ukusni recepti s Pelin Karaha" koja ide svakog dana i traje oko 60 minuta. U njoj Pelin, koja odavno priča da joj je kuvanje velika strast, zajedno sa gostima oživljava razne recepte iz svih krajeva Turske, čime je, kaže, ostvarila svoje snove. 

PROČITAJTE JOŠ: OVE 2 NAMIRNICE SPREČAVAJU SRČANI UDAR I RAK: kašiku ove tečnosti treba da popijete svakog jutra

Jedan od brojnih recepata je i priprema lavaša, jedne vrste hleba. Postoje dve vrste lavaša, s kvascem i bez kvasca. Ovaj drugi, pošto se brzo pravi, odlično može da reši problem ako slučajno u kući ostanemo bez hleba, a neka gladna usta bi da jedu.

Lavaš bez  kvasca

Sastojci:

  • 2,5 čaše brašna
  • 2 kašike kiselog mleka
  • 1 kašičica soli
  • 1 čaša vode u koju je dodato malo sirćeta (blago kisela) 

Priprema:

U činiji lagano pomešati brašno, kiselo mleko i so, pa polako dodajući vodu, zamesiti testo koje treba da je meko poput ušne resice. Od testa praviti loptice nešto veće od oraha (veličina zavisi i od tiganja u kome će se lavaš peći), ostaviti da se malo odmore, pa onda svaku razviti oklagijom da bude veoma tanka. Razvučeno testo peći u zagrejanom tiganja, pečeni lavaš slagati jedan na drugi i dobro pokriti kuhinjskom krpom da se ne osuši. Lavaš se može mazati maslacem, puniti sirom, raznim salatama od povrća ili mesa, a potom uviti u rolnu poput palačinke.

Recepte piše Milena Ranisavljević

Izvor: Lepa & srećna