Čuveni turski lahmadžun može da se pravi kao pica, piroška ili tortilja, a mi vam otkrivamo recept za lahmadžunpitu, piše Lepa &srećna.
- Sastojci:
- 8 kora za pitu (za 2 tepsije)
- Za premaz
- 2 jajeta
- 3 kašike kiselog mleka
- 1 čaša ulja
Umutiti jaje, kiselo mleko i ulje. U podmašćenu tepsiju staviti jednu koru, premazati je mešavinom za premaz, preko nje staviti drugu, pa premazati.
Isto ponoviti sa trećom korom, a četvrtu pokriti filom od mlevenog mesa. (Kako se pravi fil od mesa, pročitajte u receptu niže u tekstu). Peći desetak minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
Pečeno ostaviti da se kratko odmori, a onda uviti u rolnu. Kad se ohladi, iseći na parčiće širine prsta. Po želji servirati s kriškama paradajza i seckanim peršunom.
Recepte piše: Milena Ranisavljević
Izvor: Lepa & srećna
KAKO SE PRAVE TURSKE PUNJENE LEPINJICE: recept za tradicionalno tursko testo lahmadžun (FOTO + RECEPT)
- Sastojci za testo:
- 2 čaše integralnog pšeničnog brašna
- 3 čaše običnog brašna
- 1 kašičica suvog kvasca
- 1 šoljica mleka i do pune čaše mlake vode
- 1 kačičica sitnog šećera
- 1 kašičica soli
- Fil:
- 350 g mlevene junetine
- 2 paradajza srednje veličine
- 2 glavice crnog luka (srednje)
- 2 sveže zelene paprike
- 2 sveže crvene paprike
- 1 kašika paradajz pirea
- 1 kašika pirea od paprike
- (umesto njega može kašika pirea od paradajza)
- 1 veza peršuna
- 1 čen belog luka (po želji)
- malo bibera, soli, mlevenog kima i aleve paprike
- 1 čaša ulja
Kvasac staviti u činiju, preliti mlekom, promešati, dodati šećer i so pa sačekati dva-tri minuta. Potom postepeno dodavati pomešano integralno i belo brašno te zamesiti testo.
Testo pokriti i ostaviti da naraste. Od testa uzimati komade veličine pesnice, od njih praviti loptice i ostaviti da malo odstoje.
Luk, paradajz, papriku, beli luk i peršun usitniti u blenderu, dodati paradajz pire, začine i ulje i promešati. Na kraju dodati mleveno meso i dobro sjediniti.
Narasle loptice testa tanko razvući oklagijom na brašnom posutoj podlozi, pa staviti u pleh obložen papirom za pečenje. Razvučeno testo premazati filom i peći desetak minuta u rerni zagrejanoj na 230 stepeni. Pečeno testo odložiti jedno preko drugog, i to tako da filovana strana dođe unutra. Testo pokriti da se ne suši. Na lahmadžun se može staviti sitno isečen paradajz, mladi luk, peršun, i potom uviti poput palačinke.
Recepte piše: Milena Ranisavljević
Izvor: Lepa & srećna
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka